stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Elbil på sommerferie

Av Stian Mathisen 22. mai 2015

elbil-sommerferie.png

Å kjøre elbil har først og fremst blitt assosiert med korte turer og pendling til og fra jobb, men nå har flere ladestasjoner og muligheten for hurtiglading ført til at man kan ta i bruk elbilen på helgeturer og lengre ferier. Men hvor skal turen gå? Og hva må man ta hensyn til? Her får du noen gode tips med på veien!

Det er ingen hemmelighet at rekkevidden er elbilens største begrensning sammenliknet med fossildrevne biler, de mange fordelene til tross. Med elbil er det derfor viktig å legge opp ferieturen i etapper og planlegge hvor man skal stoppe og lade underveis. La oss si at du og familien har lyst til å utforske de idylliske stedene på Sørlandet i sommerferien, med Oslo som startsted. Dere har god tid og velger derfor en alternativ rute via Østfold med flere spennende stoppesteder, slik at barna får oppleve mest mulig på reisen – slitne, spydige eller småkvalme barn i baksetet er tross alt ikke det dere har bestilt i sommer …

Les også: Hva koster det egentlig å kjøre elbil?

Plankekjøring i Plankebyen

Den første anledningen til å blidgjøre barna åpenbarer seg allerede etter en drøy halvtime bak rattet – Tusenfryd. Med en rekke attraksjoner og karuseller, tilbyr denne fornøyelsesparken mye moro for hele familien. Og når barna har frydet seg lenge nok, kan dere ta turen videre sørover til Fredrikstad. Her kan elbilen stå til lading på en av Fortums ladestasjoner, mens dere nyter en bedre middag i Gamlebyen – Skandinavias best bevarte festningsby og en av Norges mest populære attraksjoner.

Rundt to mil sør for Fredrikstad ligger stedet med flest soltimer i Norge, den vakre øykommunen Hvaler. Her kan dere utforske det rike dyrelivet og den fantastiske skjærgården ved å ta med barna på øyhopping – med 833 øyer er det nok av svaberg, strender og fiskesteder å stifte bekjentskap med. Her finnes også en rekke gode overnattingssteder med lademuligheter for elbil.

Sykkelparadiset Koster

Selv om barna kanskje aller helst hadde foretrukket å bli værende i Østfold, er det tross alt Sørlandet dere har pekt ut som endelig reisemål. Og med et par oppmuntrende ord om Dyreparken og Kaptein Sabeltann, er sjansen stor for at klagingen fra baksetet straks blir snudd til jubel. Mellom dere og Kjuttaviga er det imidlertid en stor Oslofjord som må krysses. Kjøreturen går derfor videre sørover til den sjarmerende, svenske byen Strömstad. Her kan dere enten kjøre om bord på fergen som tar dere over til Sandefjord, eller la bilen stå og først ta dere tid til å nyte de idylliske Koster-øyene på sykkel.

Les også: Glade minutter på el-sykkel til jobben

Sjarmøretappen

Den hyggelige stemningen og Fortums ladestasjoner i både Strömstad og Sandefjord sørger for at dere kan begi dere ut på den siste etappen mot Sørlandet med fulladet batteri. Og med perler som Kragerø, Risør, Tvedestrand og Lillesand på veien, er det nok av severdigheter å velge blant. Vel fremme i Kristiansand er det ikke bare løver og sjørøvere dere kan glede dere over, men også tanken på at dere har spart over 2500 kroner på drivstoff, parkeringsavgifter og bompenger – helt uten å forurense miljøet.


Dette er et eksempel på en tur som passer ypperlig for familier. I tillegg til vakre steder byr sørlandskysten også på over 150 ladepunkter – ideelt for reiser med elbil. Men det finnes også mange andre spennende reiseruter å utforske i vårt langstrakte land. Hvis turen planlegges godt med hensyn til lading, reduseres også sjansen for rekkeviddeangst og andre ubehagelige overraskelser betraktelig. Visit Norway har utarbeidet en god reiseplanlegger med oversikt over en rekke severdigheter over hele landet. Kombiner dette med Fortums kart over tilgjengelige ladestasjoner, så har dere allerede kommet et godt stykke på vei.

Noen flere tips og råd til langturer med elbil:

  • Kjør fornuftig. Elbilens rekkevidde påvirkes av kjørestilen din. Unngå derfor unødvendige akselerasjoner og rykk-og-napp-kjøring.
  • Planlegg turen godt. Skaff dere god oversikt over avstander mellom stoppestedene dere velger. Finn også ut om overnattingsstedet tilbyr elbil-lading.
  • Bestill en ladebrikke fra Fortum Charge & Drive. På den måten betaler dere bare for den ladingen dere faktisk trenger – enkelt og greit. Ladebrikken kan bestilles her.
  • Ta med lesestoff, spill, musikk eller dvd-spiller. Noen ganger er man nødt til å stoppe og lade på steder som ikke nødvendigvis er like interessante. Hold derfor barna underholdt med lek og moro – her er det bare fantasien som setter grenser.
  • Kontroller at ladeutstyret fungerer optimalt før dere reiser, og ta gjerne med ekstra i tilfelle.

Vinn en elbil!

Har du også lyst til å bli elbilist? For å feire 1000 ladestasjoner for elbil langs norske veier, lodder Fortum nå ut en Volkswagen e-Golf og andre flotte premier. Delta i trekningen på Fortumfeirer.no!

Last ned gratis e-bok

Stian Mathisen's photo

Av: Stian Mathisen

Stian Mathisen er kommunikasjonsansvarlig i Fortum og redaktør for Strømvippa. Han har tidligere jobbet i Utenriksdepartementet og som journalist. Stian mener strøm fra fornybare kilder er en av løsningene på klimautfordringene, blant annet gjennom elektrifisering av transportsektoren og overgang til utslippsfrie biler. Stians familie har hatt en Nissan Leaf elbil som eneste bil siden mai 2015, men selv om Stian er fan av alt som går på strøm, har han fortsatt bensingressklipper og gassgrill.

  • Skriv en kommentar

Kategorier

Se alle

Søk i bloggen

Vinn en e-Golf