stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Han smiler om kapp med Mosse-sola

Av Fortum 19. juni 2015

joakim2.jpg

Ja, Joakim Sveli smiler om kapp med sola  bokstavelig talt. Siden 10. februar i år har solcellepanelene på huset hans i Moss gitt verdifulle bidrag til drift av familiens elbil. Bestenotering på èn dag så langt, er over 30 kilowatt. Omregnet gir det 150 kilometer gratis med familiens Tesla!

I tillegg til leveranse av solenergi til bilen, drifter Mosse-sola gressklipperen, varmer vannet, driver oppvaskmaskin, vaskemaskin, kjøleskap, fryser og ventilasjonsanlegget i huset. Og på toppen av det, blir det til tider også et overskudd på kraftbalansen, og det leverer Joakim via nettet til naboene.

– Jeg er det som heter en plusskunde, leverer litt solenergi på nettet og får betalt i form av spotpris fra nettselskapene. Vi selger altså det vi ikke bruker selv, sier han.

Les også: Sola gjør jobben for deg

Sparer 60 000 kroner i bilhold

Totalt kjører familien om lag 40 000 kilometer med elbil i året. Det gir en innsparing sammenlignet med fossilt på rundt 60 000 kroner i bilhold per år, som for eksempel kan brukes til å betale både låneavdrag, nye dekk og andre driftsutgifter. Samtidig sparer elbilbruken samfunnet for utslipp fra en tradisjonell bil, som i Joakims tilfelle ,ville ha brukt omtrent 3000 liter diesel i året.

– For meg som har barn med luftveisutfordringer, er det helt utenkelig å kjøre det løpet. Jeg kan jo ikke bidra til at de får en enda dårligere byluft å puste i. Øvig familie og venner har også blitt engasjert i spørsmålet og flere har gått over til elbil. Det er ikke tvil om at folk engasjerer seg og spør om råd. Det er bare gøy å bidra med mine erfaringer, sier Joakim, som til daglig jobber med ladeinfrastruktur for elbiler i Fortum Charge & Drive.

Egen app på mobiltelefonen

En app på mobiltelefonen gir Joakim full oversikt over sola. Her leser han av produksjonsstatus fra egne solceller, her bestemmer han hvordan produsert solenergi skal fordeles til eget forbruk og blir det noe til overs, blir det altså solgt til naboene, gjennom distribusjonsnettet. Snakk om et kolombiegg!

Last ned gratis e-bok

Av: Fortum

  • Skriv en kommentar

Kategorier

Se alle

Søk i bloggen

Vinn en e-Golf