stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Rekkeviddeangst

Av Stian Mathisen 5. mars 2015

rekkeviddeangst.png

«Ikke nå, Filip. Mamma må konsentrere seg». Ingen tid til bil-lotto nå. Varsellampen i dashbordet lyser nådeløst mot deg. 11 % strøm og 12 kilometer rekkevidde igjen på elbilen. 17 kilometer igjen til reisemålet ifølge veiskilt. Du kan heller ikke skryte på deg å være lommekjent i indre Hedmark, akkurat. Rushtrafikk i hovedstaden hadde faktisk vært å foretrekke nå, tenker du – der er du i det minste godt kjent.

I frykt for at du har mistet én eller to prosent strøm, tør du nesten ikke titte på varsellampen. Den glatte veibanen på den øde landeveien gjør deg ikke akkurat mindre stresset. Pulsen stiger, du føler håndflatene blir klamme rundt rattet, og angsten melder seg – angsten for ikke å nå frem i tide. «Mamma? Kan vi spille bil-lotto nå, da?», kommer det fra baksetet. Men det er ingen biler å krysse av på det imaginære bingobrettet i hodet ditt. Ingen ladestasjoner eller hus. Finnes det i det hele tatt dekning her? «Nei, vi kan leke når vi kommer frem.»

Mørket begynner så vidt å legge seg over det øde landskapet, og nå begynner du virkelig å bli stresset. 6 %. Fremdeles ingen bebyggelse eller sivilisasjon i sikte. Hvor langt unna kan det være nå? CD-en «Barnas favoritter» skrus av, til store protester fra baksetet – «Gøy på landet» lød ikke like bra i dine ører som i minstemanns. 4 %. Du kan nærmest kjenne hvordan pulsen øker omvendt proporsjonalt med strømmen som forsvinner. Tingene du hadde gjort for en stikkontakt nå …

2 %. Det skrikes fra baksetet. Akkurat nå føler du for å gjøre det samme. Du kjører inn på en forlatt busslomme og innser at slaget er tapt. Bilen bryter sammen når som helst, tenker du – langt vekk fra hjelp. Dere gråter nesten i takt. Hjelpeløse. *Bank*, *bank*, *bank*. Du skvetter idet du oppdager den gamle mannen utenfor bilen, som banker på vindusruten din med gåstaven sin. Du ruller ned vinduet og forsøker i samme bevegelse å tørke vekk maskaraen som renner nedover kinnet ditt. «Jasså, dekk sett her å´ skrik?», sier mannen, med en nærmest overdrevet bred dialekt. Med bristende stemme forklarer du situasjonen til den gamle mannen, som tydeligvis er ute på kveldstur. «Midtskogen? Da har dekk kjørt for langt. Det er 6–7 kilometer vægen tilbake dekk kom fra». 6–7 % tilbake.


Rekkeviddeangst er et vanlig fenomen blant elbilbrukere. Det er faktisk så vanlig, at ordet ble kåret til ett av årets nyord i 2014 – det er også forklart med en egen Wikipedia-side. De aller fleste opplever rekkeviddeangst i begynnelsen av elbilholdet. Frykten for at bilen skal slutte å fungere før du ankommer reisemålet, er noe mange kjenner seg igjen i. Når du derimot har kjørt elbil en stund, blir den indre kalkulatoren din vant til hvor langt du kan kjøre. Det går derfor som oftest bra, og situasjonen ovenfor er av det sjeldne slaget. Ifølge en spørreundersøkelse gjort av Norsk Elbilforening, oppgir faktisk kun 1 av 10 elbilister at de har blitt stående hjelpeløse i veikanten med tomt batteri. Skulle du likevel være i tvil om å nå frem til reisemålet, kan du gjøre følgende for å vinne kilometere med elbilen:

  • Skru av aircondition.
  • Bruk heller setevarme enn varmeapparatet.
  • Innendørs parkering kan øke rekkevidden om vinteren.
  • Senk hastigheten med 10–20 kilometer i timen.
  • Øk hastigheten rolig.

Vinn en elbil!

Har du også lyst til å bli elbilist? For å feire 1000 ladestasjoner for elbil langs norske veier, lodder Fortum nå ut en Volkswagen e-Golf og andre flotte premier. Delta i trekningen på Fortumfeirer.no!

Kilder:

 Last ned gratis e-bok

Stian Mathisen's photo

Av: Stian Mathisen

Stian Mathisen er kommunikasjonsansvarlig i Fortum og redaktør for Strømvippa. Han har tidligere jobbet i Utenriksdepartementet og som journalist. Stian mener strøm fra fornybare kilder er en av løsningene på klimautfordringene, blant annet gjennom elektrifisering av transportsektoren og overgang til utslippsfrie biler. Stians familie har hatt en Nissan Leaf elbil som eneste bil siden mai 2015, men selv om Stian er fan av alt som går på strøm, har han fortsatt bensingressklipper og gassgrill.

  • Skriv en kommentar

Kategorier

Se alle

Søk i bloggen

Vinn en e-Golf