stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Sola gjør jobben for deg

Av Stian Mathisen 5. mars 2015

solcellepanel.png

To fluer i en smekk? Solcellepaneler som taktekke? Skal du skifte tak, dekk det med solcellepaneler i stedet for kostbar taksten. Spar penger og lag din egen strøm!

Ja, forholdene for solkraft er bedre i Norge enn man skulle tro. Foreløpig ligger vi riktignok langt bak nabolandene våre, både på pris og det å få fart på utbyggingen, men nå er det ikke lenger noen grunn til å skylde på for lite ”norsk” sol. I deler av Norge er det nå målt opp til 10 prosent høyere innstråling enn det som tidligere har vært målt! Det gjelder særlig på Sør- og Østlandet.

Solfangere kan gi oss varmt vann og muligheter for oppvarming. Det egner seg spesielt godt i kombinasjon med vannbåren gulvvarme. Solstrøm kan også hjelpe oss til å dekke deler av strømforbruket i hjemmet. Gjennom et styringssystem kommuniseres det trådløst med for eksempel hvitevarer som oppvaskmaskin og vaskemaskin, slik at de ikke starter før kraftproduksjonen ( via solcellepanelene) på taket ditt er tilstrekkelig til å drive enhetene. For forbrukeren gjør det ingen forskjell; du setter bare på maskinen det gjelder før du går på jobb og når du kommer hjem er klærne og servicet - ferdig vasket!

Solcelleanlegg øker i popularitet

Ja, solcelleanlegg for boliger er i ferd med å bli en forbrukervare på linje med møbler. Den svenske møbelgiganten IKEA har nemlig begynt å selge solcellepaneler til hjemmebruk i sine butikker i Storbritannia. Solcellene produseres i Kina og et pakkesystem ( 3.36 kW) skal koste rundt 55.000 kroner.  Prisen inkluderer konsultasjons- og designservice, installasjon, reparasjoner og et system som viser hvor mye energi som brukes, i følge Stavanger Aftenblad.

Energieffektivisering av bygg vil være den store driveren for solceller i Norge. Nå ser vi at solceller kan konkurrere med dyrere bygningsmaterialer på tak og vegger. Så har du planer om å skifte taket på huset ditt, eller kanskje er der at du skal bygge nytt hus, kan solcellepanelene i seg selv, være en erstatning for taksten og øvrige byggematerialer.

Hvis du ønsker større komfort på hytta, kan solcellepaneler i kombinasjon med rett elektronikk gi deg lys, energi til å drive TV og ladere for PC- og mobiltelefon.  For dem som har el-bil og vil ”tanke opp” før hytteturen og kanskje ikke minst, for å sikre nok energi til hjemturen, er solcellepaneler tingen!

LES OGSÅ: Joakim har montert solceller på taket

Last ned gratis e-bok

Stian Mathisen's photo

Av: Stian Mathisen

Stian Mathisen er kommunikasjonsansvarlig i Fortum og redaktør for Strømvippa. Han har tidligere jobbet i Utenriksdepartementet og som journalist. Stian mener strøm fra fornybare kilder er en av løsningene på klimautfordringene, blant annet gjennom elektrifisering av transportsektoren og overgang til utslippsfrie biler. Stians familie har hatt en Nissan Leaf elbil som eneste bil siden mai 2015, men selv om Stian er fan av alt som går på strøm, har han fortsatt bensingressklipper og gassgrill.

  • 1 Kommentar

Kategorier

Se alle

Søk i bloggen

Vinn en e-Golf