stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

3 tegn på at klimaet ikke er fortapt

Av Thea Petrine Hammer 22. juni 2016

Stromvippa_gladnyhet.jpg

Er du bekymret for at vi er i ferd med å ødelegge verden med klimautslipp? Her er en gladsak om  store tiltak som går rett vei!

98 prosent av all strøm som blir produsert i Norge kommer fra vannkraftverk, og har dermed ikke en negativ innvirkning på global oppvarming. Dessverre er dette ikke tilfellet over hele verden, og i mange land utgjør strømproduksjon fra fossile brensler en stor andel av utslippet.

Strømvippa kontaktet mangeårig klima- og miljøjournalist Ole Mathismoen i Aftenposten, for å høre hans synspunkt på den globale overgangen fra strøm  fra fossile brensler til fornybare ressurser.

– Jeg tror vi er på rett spor og på rett vei. Ikke minst takket være prisfallet på både sol- og vindutbygginger har utbyggingstakten økt dramatisk. Investeringene i fornybar energi har vært like store eller større enn i fossil energi de siste 3-4 årene, sier Mathismoen.

Her er tre positive trender i verdens energiutbygging:

  1. Investeringsrekord i fornybar energi

Ifølge Energi og Klima har det aldri før blitt investert så mye i fornybar energi og vannkraft som i 2015, da det ble investert nesten 330 milliarder dollar. Samtidig ble det satt ny rekord for installert kapasitet fra sol- og vindenergikilder, med en økning på mer enn 20 prosent fra 2014. Til sammenligning ble det bare investert 130 milliarder dollar i ikke-fornybare energikilder i 2015 - det er stor forskjell!

  1. 90 prosent av all ny strømtilførsel i USA i fjor var fornybar

USA, som utgjør omtrent 5 prosent av verdens befolkning, står for 19 prosent av det globale energiforbruket ifølge det amerikanske Energidepartementet (2010). Derfor er det en veldig god nyhet at hele 90 prosent av all den ny-tilførte energien som kom inn på strømnettet til USA i fjor, kom fra fornybare ressurser! Se gjerne denne 4 minutter lange videoen for å finne ut mer.

  1. Kinesisk satsing på solenergi

I fjor installerte Kina mer enn dobbelt så mye solenergikapasitet som hele Europa til sammen, og de planlegger å fortsette økningen i årene som kommer. Fordi nesten 19 prosent av verdens befolkning bor i Kina og deres forbruk utgjør 20 prosent (2010) av verdens totale energiforbruk, er det veldig positivt at de fokuserer på fornybar energi!

Til tross for at alt dette er veldig lovende, er det ikke til å stikke under stol at det fortsatt er mye arbeid som gjenstår.

– Det går fortsatt altfor sakte for at verden raskt nok skal klare CO2-kuttene som er nødvendig for å begrense klimaendringene i tide, sier Mathismoen.

Oppfordringen er klar: Hver enkelt av oss må fortsette å gjøre en innsats for klimaet! Her får du tips til hvordan kan begrense strømslukerne i hjemmet ditt.

Dersom du ønsker å bidra til produksjon av fornybar energi når du bruker strøm i hjemmet ditt, kan du skaffe deg en strømavtale med opprinnelsesgaranti. Her kan du bestille en slik strømavtale til spotpris fra strømleverandøren Fortum.

Last ned gratis e-bok: 15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil Last ned nå

Thea Petrine Hammer's photo

Av: Thea Petrine Hammer

Thea Petrine er en av Strømvippas faste bloggere. Hun har fullført videregående skole ved United World College Red Cross Nordic, er glad i å skrive og synes det er spennende å lære om digital markedsføring. For tiden gjennomfører hun førstegangstjenesten i Militærpolitiet. Kontakt: stromvippa@fortum.com

  • Skriv en kommentar

Søk i bloggen