31. juli 2017
2 Min

4 gode grunner til å velge hjemmelader til elbilen

Mange elbil-eiere lader bilene sine rett fra en vanlig stikkontakt i garasjen, men dette er ikke å anbefale. Her har vi samlet de 4 viktigste argumentene for å gå til anskaffelse av en hjemmeladestasjon!

1. Ladingen tar kortere tid

Om elbilen lades på en vanlig stikkontakt (også kjent som en schuko-kontakt), er det ikke tillatt å benytte en kurs på mer enn 10 ampere. Det gir en maksimal effekt på 2,3 kW, som tilsvarer mellom 1 og 1,5 mils kjøring per time du lader. Med en hjemmeladestasjon kan du øke amperestyrken på sikringen, og dermed lade betraktelig raskere. Bare ved å øke sikringen fra 10 til 16 ampere, kan du lade med 3,6 kW – det tilsvarer opptil 2 mils kjøring per time du lader.

Les også: Hvor mye koster det å lade elbil hjemme?

2. Brannsikker lading

En schuko, altså en vanlig stikkontakt, er ikke designet for å tåle vedvarende belastning på over 10 ampere. En slik belastning kan over tid medføre slitasje på ledningene i det elektriske anlegget, og vil i verste fall føre til brann og smelting. Derfor har norske myndigheter bestemt at det ikke er tillatt å lade med mer enn 10 ampere når man benytter vanlig stikkontakt.

Ikke bare er selve kontakten er et svakt punkt; i mange tilfeller kan strømkablene som går fra sikringsskapet til stikkontakten være underdimensjonerte for lading av elbil. De kan også være gamle og slitt, og det øker sjansen for at det kan skje en ulykke med for eksempel varmeutvikling i kablene som ligger skjult i veggen.

Ved å installere en skikkelig hjemmeladestasjon og samtidig foreta en oppgradering av det elektriske anlegget for lading av elbil, forsvinner dette problemet.

Les også: Hjemmeladestasjon gir tryggere og raskere lading

3. Alltid klar til bruk

Ved å ha en hjemmelader installert i garasjen, unngår du styret med å dra ladekabelen ut av bagasjerommet og koble den til i veggen hver gang du parkerer hjemme. Alt du trenger å gjøre er å plugge kabelen fra hjemmeladeren inn i bilen.

4. Fjernstyring fra app

Mange typer ladestasjoner gir deg muligheten til å styre ladingen fra en app på mobil eller nettbrett. Dette betyr at du kan følge med på hvor fort elbilen din lades opp, og dermed også kan se når den er klar for neste tur. En app tillater deg også å stoppe ladingen ved for eksempel 80 prosent, hvis du ønsker å unngå å topplade batteriet.

Les mer om lading av elbil på vår samleside: Lading av elbil

Komplette ladeløsninger fra Fortum

Fortum leverer en alt-i-ett-pakke, der vi gjør både befaring, leverer ladestasjonen og installerer den, slik at du slipper å gjøre noe som helst annet enn å bestille ladeboksen. Enkelt for deg!

Fortum er Nordens ledende operatør av offentlige ladestasjoner for elbil med Fortum Charge & Drive. Fortum tilbyr også nøkkelferdige hjemmeladestasjoner, slik at du kan være sikker på at bilen din lades trygt og forskriftsmessig på mest effektive måte.

Se våre tilbud på hjemmelading.

Abonnér på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonnér