Home Fortumbloggen 5 ting du må huske når du skal flytte hjemmefra

Endelig har tiden kommet da du skal flytte hjemmefra og få ditt eget sted. Mange unge gleder seg til dette, men vet du må tenke på når du skal stå på dine egne ben? Her er 5 viktige ting du må huske på når du flytter ut.

1. Kontrakt, kontrakt, kontrakt

De fleste unge velger å leie en hybel eller leilighet som sitt første bosted. Å leie har både sine fordeler og ulemper. Ulempen er at summen du betaler for å leie ikke går til en egen investering slik som nedbetaling på et huslån gjør, men når man leier har man også mindre forpliktelser da utleier har en stor del av ansvaret for leieobjektet. Uansett hvor stort eller lite leieobjektet ditt er, så er det utrolig viktig å få en god dialog med utleier og få skrevet en kontrakt som gagner begge parter. Uten kontrakt og uten noen form for avtalte rammer, kan utleier i utgangspunktet kaste deg ut fra leiligheten uten grunnlag.

Be om kontrakt før du flytter inn for å unngå komplikasjoner!

2. Organiser deg!

Selv om utleier virker hyggelig og kontrakten er på plass, er det viktig at du som leietaker kjenner til dine rettigheter. Ved å melde seg inn i Leieboerforeningen betaler du en liten sum mot å få juridisk hjelp og støtte hvis leieforholdet skulle skjære seg.

Les mer om Leieboerforeningen og meld deg inn her.

3. Depositum

Før du får begynne et leieforhold, vil utleier som oftest ha en viss sum for å forsikre seg om at du er en seriøs leietaker. Dette kalles depositum, og ofte tilsvarer den tre måneders leie. Disse pengene skal brukes hvis du som leietaker ødelegger noe i leiligheten som utleier ikke vil dekke, eller til å betale deg ut av leieforholdet dersom det opphører før avtalt tid. Pengene skal settes inn på en egen, låst depositumskonto som opprettes av utleier, og begge parter skal være til stede når pengene settes inn eller tas ut fra kontoen.

Når leieforholdet opphører får du tilbake hele eller deler av depositumet, avhengig av om det er tatt ut penger på grunn av ovennevnte punkter.

Det er veldig viktig at depositumspengene behandles riktig da det ofte er store summer det er snakk om!

4. Skaff deg en strømavtale raskt!

I noen leieforhold inngår strøm og vann i månedsleien, men hvis det ikke foreligger en slik avtale, er det lurt å lære seg hvordan man tegner en avtale med en strømleverandør så raskt som mulig. Strøm er en kostnad man ofte ikke tenker på når man bor hjemme, men når du flytter ut vil du oppdage at du ikke ønsker å betale mer enn nødvendig i strømregning.

Nettleien er det du betaler for å bruke strømnettet som finnes i ditt område. Du kan ikke velge netteier selv, siden selskapet som eier strømnettet der du bor har monopol på nettleien.

Strømleverandør kan du derimot velge selv, og her det lønner seg å velge en strømavtale som passer ditt behov. Kriterier som er viktige her er blant annet pris og om du ønsker å betale for strøm fra fornybare kilder. 

Ved å bruke Mitt Fortum-appen kan du enkelt se ditt strømforbruk, dine regninger og din strømavtale - i tillegg til en rekke andre nyttige ting! 

Fortum tilbyr også en samlet månedlig faktura for både nettleie og strømforbruk i de aller fleste steder i Norge. Det gjør det litt enklere å ha oversikt over strømregningen. Bestill strømavtale fra Fortum her.

Les også: Slik bestiller du strøm når du flytter.

5. Lag budsjett

Budsjett høres kanskje ut som en kjedelig ting å måtte forholde seg til når du endelig har fått friheten til å stå på egne ben. Likevel kan det altså redde deg de første månedene du bor for deg selv. Skaff deg oversikt over all inntekt du har i løpet av en måned, og sett opp poster for hva som skal brukes til mat og husholdning, fritid, reise og sparing. Med et budsjett kan du lett ha oversikt over din egen økonomi, og det blir da lettere å flytte penger rundt hvis det er behov for det. Det er også lurt å sette opp AvtaleGiro og eFaktura i nettbanken slik at faste utgifter som husleien aldri går i glemmeboken og strømregningene kommer inn via nettbanken.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen