22.10.2019
2 Min

Bytt ut strømsugeren med en støvsuger

EUs nye regelverk for støvsugere kan på sikt spare Europa for strømutslipp tilsvarende alle husstandene i hele Belgia. Men hva betyr det nye støvsugerregelverket for deg?

1. september 2017 trådde et nytt regelverk fra EU i kraft med en rekke krav til miljøvennlig utforming og energimerking av vanlige støvsugere. Dette betyr blant annet at alle nye støvsugere på markedet må bruke mindre strøm, ha bedre sugeevne og bråke mindre.

Kravene gjelder for bare nye støvsugere på markedet. Det vil si at forhandlere fortsatt kan selge eldre støvsugere de har på lager og du behøver ikke bytte ut din gamle støvsuger. Reglene gjelder heller ikke robotstøvsugere eller sentralstøvsugere.

Hva går kravene ut på?

Kanskje det viktigste kravet er at støvsugerne ikke lenger kan trekke mer enn 900 watt. Tidligere har dette kravet vært på 1600 watt. Det utgjør kanskje ikke den største forskjellen på lommeboka di, men dersom alle i EU bruker en støvsuger som innfrir kravene, og støvsuger 30 minutter i uken, vil man spare 20 terawattimer med strøm i året. Det tilsvarer hele årsforbruket av strøm for husstander i Belgia. En ganske stor innsparing altså.

Det er også kommet krav til merking, evne til å suge opp støv, energieffektivitet, hvor mye partikler som slippes ut, forventet levetid og støynivå. Støvsugeren skal i tillegg merkes ut ifra virkningsgrad og ytelse på en skala fra A+++ til D, men denne merkingen kan ta litt tid før innføres. I mellomtiden benyttes en skala fra A til G, hvor sistnevnte er såvidt bestått.

Endringer som følge av markedsføringsfeil

Standardiseringen av funksjonstester gjør det enklere for vanlige kunder å velge det produktet som gir dem best ytelse, uten å være avhengige av å bruke wattstyrken som en indikator på kvalitet.

En av grunnene til at EU innfører nye krav til redusering av watt, er at markedsførere ikke lenger skal kunne benytte antall watt for å vise støvsugerens effektivitet. Det er fordi det er misvisende at et høyere strømforbruk også betyr bedre sugekraft. 

Les mer om kontroll og oppdatering på vår samleside: Strømsparing

De nye kravene i sin helhet

Her kommer en liste over kravene som trådde i kraft den 1. september 2017, tatt fra Din Side;

  • Strømforbruk: Fra 1600 watt til 900 watt
  • Støvopptak fra teppegulv: Må være større eller lik 0,75 (var 0,70)
  • Støvopptak fra harde gulv: Større eller lik 0,98 (var 0,95)
  • Støvgjenutslipp skal ikke være høyere enn 1 prosent.
  • Lydnivå skal være mindre eller lik 80 desibel.
  • Energiforbruk: Fra 62 kWh/år til 43 kWh/år (beregnet på grunnlag av et standardisert bruksmønster)

15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil

Abonnér på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonnér