22.10.2019
3 Min

Derfor bør du bytte oljefyren med varmepumpe

Snart blir det forbudt å bruke fyringsolje og parafin til oppvarming i norske boliger. Dette er grunnen til at du bør bytte ut oljefyren med varmepumpe.

Fra 1. januar 2020 blir det forbudt å fyre med parafin og olje i norske bygg. Om du ikke allerede har gjort det, så er det altså på høy tid å bytte ut den gamle oljefyren!

Forbudet iverksettes for å kutte i klimagassutslippene. I 2015 var utslippene fra fyring med fossil olje og parafin 739 000 tonn CO2. I 2015 var Norges totale utslipp 53,9 millioner tonn CO2. Forbudet mot fyringsolje og parafin er beregnet å redusere utslippene med 340 000 tonn CO2 i året.

Bransjetall viser at oppvarming av bygg med olje, parafin og fossilgass medfører utslipp tilsvarende omtrent 600 000 biler.

Varmepumpe forbedret livskvaliteten

Å bytte ut oljefyring med mer bærekraftige oppvarmingsløsninger, gir fordeler også utover kutt i klimagassutslippene. 

– En kunde av oss byttet ut oljefyren til fordel for bergvarmepumpe. En ting hun påpeker er at hun ikke lenger må tørke vekk sot fra to store stuevinduer – da snakker vi altså på innsiden. I tillegg hadde hun to små barn som var sterkt plaget med astma. Etter installasjonen har de knapt hatt astma-anfall og de har endelig begynt å sove gjennom hele natten. Hun sier de har fått et nytt og bedre liv, forteller Rune Solbrekke i Energiverket AS.

Energiverket AS er Norges største forhandler av varmepumper for vannbåren varme, og de vant klimaprisen fra Enova for å ha byttet ut flest oljefyrer i 2016. Ifølge Solbrekke har Energiverket erstattet over en million liter fossil olje fra markedet med varme fra fornybare kilder. 

FØLG FORTUM BLOGGEN PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM!

Store økonomiske fordeler med varmepumpe

– Luft/vann-varmepumpe har en energibesparelse på 50 til 60 prosent og bergvarmepumpe 70 til 80 prosent sammenlignet med oljefyring, sier Solbrekke.

Det betyr at prisen for oppvarming med bergvarmepumpe kan være så lav som en femtedel av det du betaler for fyringsolje.

LES OGSÅ: Derfor er varmepunpe gull verdt på sommeren

– Du vil dessuten få et redusert støynivå og du oppnår en bedre energimerking som i de aller fleste tilfeller gir økt boligtakst, sier Solbrekke.

Hvilken type varmepumpe skal jeg velge?

Ifølge Solbrekke får man den aller største økonomiske besparelsen ved å velge en væske/vann-varmepumpe som erstatning for oljefyren.

– Disse kommer i flere varianter, men den mest populære er bergvarmepumpe. Da hentes varmen fra energibrønner boret i bakken og du vil få dekket opp mot 100 prosent av det totale varmebehovet i boligen. Ettersom denne løsningen ikke har noen utedel vil levetiden ligge på opptil 30 år, sier Solbrekke.

LES OGSÅ: Er varmepumpe rett  valg i nye hus?

Dersom bergvarmepumpe ikke er aktuelt, vil luft/vann-varmepumpe være det nest beste alternativet.

– Da hentes varmen fra uteluften og du får fortsatt dekket det meste av varmebehovet. Ettersom man slipper boring av energibrønn, kan dette installeres på hvilken som helst tomt. Jeg vil også påpeke at det er en myte at disse ikke fungerer når det blir kaldt, gode varmepumper leverer varme helt ned til -25 °C, sier Solbrekke.

Slik går du frem for å bytte ut oljefyren

Dersom du ønsker å bytte ut oljefyren din er det første du bør gjøre å få en befaring og påfølgende energiberegning for boligen din. På befaringen kartlegges nåværende forbruk, størrelse på bolig, byggeår, varme- og kjølebehov, rørdimensjoner, radiatorer og vannbåren gulvvarme.

– Det er veldig viktig at du får en riktig dimensjonert varmepumpe for din bolig og til ditt bruk, sier Solbrekke. 

Energiverket tilbyr gratis befaring i deler av lander.

10 tiltak for en tryggere bolig

Abonnér på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonnér