Inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Gratis sjekkliste for deg som flytter
Resultater

Posts containing:

Derfor er strømmen billigst på sommeren

Mange irriterer seg over at strømmen er billigst på sommeren, når man bruker minst, og dyrest på vinteren, når man bruker mest. Vi forklarer hvorfor det er slik.

Strømmen som lyser opp og varmer huset ditt kommer selvfølgelig fra et kraftverk. Det finnes mange kraftverk i Norge, nesten alle produserer strøm fra vannkraft, og alle selger strømmen de produserer på kraftbørsen Nord Pool Spot. Strømprodusenter fra andre land selger også strømmen de produserer på dette markedet. Strømmen kjøpes av strømselskapene, som selger den videre til deg.

På grunn av denne markedsordningen endrer prisen på strømmen seg, avhengig av hvor stor etterspørselen etter strøm er. Strømprisen bestemmes av balansen mellom hvor mye strøm vi trenger og hvor mye vi har tilgjengelig: Forholdet mellom etterspørsel og tilbud.

FØLG STRØMVIPPA PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM!

Billig på sommeren og dyrt på vinteren

Når det er stor etterspørsel etter en vare som det finnes lite av, går prisen for varen opp. Det er dette som skjer på vinteren, når mange trenger mye strøm for å varme boligene sine, samtidig som det produseres mindre strøm i kraftverkene fordi det er mindre vann i elvene og fossefallene på vinteren.

LES OGSÅ: Hvordan finne billigste strømavtale

Når det er lav etterspørsel etter en vare det finnes mye av, går derimot prisen ned. Det er dette som skjer på sommeren. Da bruker folk mindre strøm, ettersom de ikke trenger å varme boligene sine. Samtidig produseres det mye strøm i kraftverkene, blant annet fordi snøen smelter og renner ned i elvene og fossefallene hvor kraftverkene produserer strømmen.

Man kan ikke lagre strømmen

I kraftverkenes vannmagasiner, kan man lagre vann for å produsere strøm senere, når man trenger det mest. Men kapasiteten til vannmagasinene er begrenset, og når de er fulle må man slippe vannet gjennom og generere strøm fra vannkraften.

LES OGSÅ: Strøm-ordlisten lærer deg strømbegrepene

Strøm er en ferskvare som må benyttes med det samme, den kan ikke lagres, og dermed må den brukes idet den produseres. Derfor vil kraftprisene synke i våte perioder med mye regn, og motsatt vil den øke når det er tørt.

Kort oppsummert:

  • Vått vær gir vann i vannkraftverkene og billigere strøm
  • Tørt vær fører til dyrere strøm
  • Strøm er en ferskvare som må benyttes med det samme den blir produsert

Last ned gratis e-bok: 15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil Last ned nå

Relaterte innlegg

Bevegelse

   |   
Det hevdes i blant at elbiler er mer brannfarlige enn andre biler, og bør holdes unna parkeringsgarasjer. Vi har undersøkt om det stemmer.
Les mer

Bevegelse

   |   
Batteriet er elbilens hjerte, og elbilens mest dyrebare element. Da er det heller ikke så rart at vi kan uroe oss over nedsatt kapasitet og dårligere brukeropplevelse. ...
Les mer
Abonnér på bloggen
Kategorier
Bla gjennom blogginnlegg basert på temaer.
Din guide til elbil - CTA
Strømavtaler
Kundeservice

Vårt kundesenter for strømkunder er åpent på hverdager mellom kl. 08.00 til 16.00

Private kunder eller bedrifter:
+47 21 49 69 10

For henvendelser til Charge Drive:
Vedr. kundeforhold:
+47 21 49 69 10 (kl. 08.00 – 16.00)

For teknisk support:
+47 22 55 54 24 (24 timer i døgnet)

Du kan også chatte med oss eller sende forespørselen din via et skjema ved å klikke på knappen nedenfor

Ta kontakt med oss

Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader?

Last ned gratis ladeguide: Denne guiden vil gi deg oversikt og innsikt som igjen gir grunnlag for å vurdere hva som er den beste løsningen for deg.

Last ned nå