8. april 2016
2 Min

Derfor er varmepumpe gull verdt på sommeren

Ikke bare kjøler varmepumpe deg ned på glovarme dager, den bidrar også til en bedre hverdag for allergikere og astmatikere.

– Når jeg kommer inn i huset kjenner jeg at luften er lettere å puste i, og tette luftveier løsner opp, sier Eli Black.

Hun har både astma og pollenallergi, og vet godt hvilken stor forskjell en varmepumpe kan gjøre for dem som kjenner vårens og sommerens oppblomstring på kroppen. Sammen med ektefellen Peter selger og monterer Eli varmepumper gjennom selskapet Peter Black Installasjon og Service i Rygge.

– At varmepumpe er en luftrenser er det ikke så mange som vet, men jeg mener det er en svært nyttig tilleggsfunksjon ved siden av oppvarming av bolig, sier hun.

Varmepumpen bidrar til å rense luften for pollen og støv, og gjør en merkbar forskjell for innemiljøet når pollensesongen setter i gang. Den renser også luften for støvpartikler fra vedfyring vinterstid, for dem som supplerer varmepumpen med en vedovn.

Kjøler ned glovarme sommerhus

En annen nyttig funksjon i sommervarmen er varmepumpens kjølefunksjon. Med varmepumpe får du faktisk en aircondition som holder boligen din deilig og sval hele sommeren.

– Å bruke varmepumpen til kjøling bruker mye mindre strøm enn å bruke den til oppvarming, så det koster ikke stort i strømutgifter å unne seg en behagelig innetemperatur sommerstid. Det er ikke slik at den økonomiske vinningen går opp i spinningen når man bruker varmepumpen til kjøling på sommeren, sier Eli.

Artikkelen fortsetter under bildet

peterblack01
Peter og Eli Black har mange års erfaring med salg og montering av varmepumper. Foto: Stian Mathisen
 

Moderne varmepumper har en lufttørkingsfunksjon som også bidrar til å holde temperaturen kjølig.

– Tørr luft kjennes kjøligere enn fuktig luft, og i Norge trenger man for det meste kun å bruke tørkefunksjonen for å holde temperaturen behagelig innendørs. Det er bare på de aller varmeste sommerdagene man behøver å bruke varmepumpens kjølefunksjon, sier Peter.

Les også: Derfor er varmepumpe gull verdt på sommeren

Beskjedent strømbruk

Og hvor mye strøm bruker disse funksjonene? Mens en varmepumpe vinterstid bruker omtrent like mye strøm som en stor panelovn, kan man benytte seg av luftrensefunksjonen uten at varmepumpen bidrar med oppvarming eller avkjøling. Dersom man kun benytter viftefunksjonen i modulen som er montert innendørs uten å benytte utendørsmodulen, bruker varmepumpen så lite som 60 til 80 watt, eller like mye som en vanlig glødepære. Vil man bruke kjølefunksjonen i tillegg, vil varmepumpen bruke omtrent 200 watt.

Les også: Din nybegynnerguide til varmepumpe

Kort oppsummert

  • På varme dager kan varmepumpen kjøle ned boligen din
  • Varmepumpen renser også luften innendørs, det er nyttig for allergikere og astmatikere
  • Varmepumpen bruker langt mindre strøm når den kjøler sammenlignet med når den varmer, og enda mindre om du kun vil bruke viften til å rense luften

Ta et Grønt valg

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner