18.02.2020
8 Min

Så mye brukte jeg på elbilen i 2017

Stian har regnet ut hva bilholdet med en Nissan Leaf elbil kostet i løpet av et helt år.

I 2015 kjøpte vi en Nissan Leaf elbil. Den har siden da vært familiens eneste bil. Etter en gjennomgang av de bilrelaterte utgiftene vi har hatt i 2017, kan jeg nå se hvor mye elbilholdet har kostet oss i løpet av et år. Vi har kjørt 17 689,5 kilometer i løpet av året. Fordi jeg kjører mye i jobbsammenheng, så hurtiglader jeg bilen svært ofte, trolig mye mer enn en gjennomsnittlig elbilist gjør.

I tabellen nedenfor ser du hva bilkostnadene har vært, inkludert hva strømmen har kostet, og jeg har dessuten forsøkt å lage et estimat på hva kostnadene ville vært om jeg kjørte en bensinbil av tilsvarende størrelse.

Utgifter  Min faktiske kostnad  Estimert kostnad for tilsvarende bensinbil 
Lading hjemme  2800 kroner  0 kroner 
Hurtiglading og annen betalt offentlig lading  2000 kroner  0 kroner 
Bensin  0 kroner  12 500 kroner 
3. gangs service  3000 kroner  4300 kroner 
Periodisk kjøretøyskontroll  695 kroner  695 kroner 
Årsavgift  455 kroner  2820 kroner 
Parkeringsavgift  600 kroner  2500 kroner 
Bompenger  0 kroner  2000 kroner 
Spylervæske  200 kroner  200 kroner 
Vindusviskere  160 kroner  160 kroner 
Totalt  9910 kroner  25 175 kroner 


Det betyr at om jeg hadde kjørt bensinbil i stedet for elbil, ville kostnaden for 2017 trolig ha vært minst 25 000 kroner. Selv om norske myndigheter har innført gode, økonomiske insentiver for å få bilister til å velge elektrisk, som gratis kommunal parkering og gratis bompassering, så ser vi at det likevel er drivstoffet som utgjør den største enkeltbesparelsen.

Hvor mye har det spart klima og miljø?

Ifølge studier gjennomført for Mercedes-Benz, vil en bensinbil som kjøres den lengden jeg har kjørt i 2017, ha et CO2-utslipp på omtrent 2,5 tonn. En elbil som lades med strøm fra fornybare energikilder, som jeg har gjort, har ingen CO2-utslipp. Altså har det spart klimaet for 2,5 tonn CO2-utslipp. Elbilen har heller ikke utslipp av andre gasser, som NOx, og den bidrar til at det blir mindre av det mest skadelige svevestøvet.

Og at bilen er ladet med fornybar strøm kan jeg garantere: I tillegg til at nesten all strømmen vi bruker i Norge kommer fra vår egen vannkraftproduksjon, så har jeg betalt bittelitt ekstra for strømmen i hjemmet mitt som gir en garanti om at det vil bli produsert like mye strøm fra en fornybar energikilde som det jeg selv bruker.

Ønsker du også en opprinnelsesgarantert strømavtale spesialtilpasset for elbilister, så kan Fortums strømavtale Ladebonus bestilles her. Da får du en garanti om at det produseres like mye strøm fra en fornybar kilde som det du bruker, i tillegg til at du får 15 prosent rabatt på hurtiglading med Fortum Charge & Drive.

Hvordan er batteriet etter 50 000 kilometer?

På snakk om batteriet: Det finnes dem som er bekymret for at batteriet i elbilen skal ta kvelden like raskt som et mobiltelefonbatteri. Ved 3. gangs servicen ble batterihelsen på elbilen min undersøkt. Det kan du lese mer om i denne artikkelen.

 

Se våre tilbud på hjemmelading her

Abonnér på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonnér