stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Dette skjer om du ikke leser av strømmen

Av Thea Petrine Hammer 27. september 2016

strommåler-820x510.jpg

De av oss som fortsatt har manuell måleravlesning må passe på dette. Midt i tidsklemma er det fort gjort å glemme å lese av strømmen, men minuttet du bruker på avlesningen kan kan være vel verdt tiden!

En småbarnsfamilie flytter inn i et hus der det tidligere har bodd et nøysomt, eldre ektepar som brukte lite strøm. Med vaskemaskin, oppvaskmaskin, tørketrommel, varmeovner og kanskje til og med en elbil, bruker barnefamilien flere ganger så mye strøm som det gamle ekteparet gjorde. Hvordan kan denne situasjonen ende med at barnefamilien blir skyldig titusenvis av kroner til strømleverandøren og netteieren, selv om de har betalt strømregningene hver måned?

Avlesningen tar ett minutt

I sikringsskapet ditt er det en strømmåler. Denne viser deg hvor mye strøm du har brukt, og med jevne mellomrom må du forteller netteieren (selskapet som eier ledningene som bringer strømmen hjem til deg) hvor mye strøm som har gått med i boligen din i det siste.

HAR DU FÅTT INNSTALLERT AUTOMATISK STRØMMÅLER ELLER LURER PÅ HVA DET ER, LES OGSÅ:
 
Smarte målere leser av strømmen for deg. snart får alle i Norge automatisk strømmåler

Ved at du setter av litt tid (det burde ikke ta deg mer enn ett minutt) til å lese av strømmen hver måned, sørger du for at nettselskapet ditt vet nøyaktig hvor mye du strøm du har brukt.

Det gjør at du får en presis strømregning, både for strømforbruk og for nettleie. Hvis du glemmer å foreta en strømavlesning, vil nettleverandøren anta hvor mye strøm du har brukt, og sende deg en nettleieregning basert på dette. Det antatte forbruket vil også være grunnlaget for regningen du får fra strømleverandøren, der du betaler for strømmen du har brukt.

Strømregningen beregnes for forrige beboer

For barnefamilien ovenfor, som hadde flyttet inn i et hus der de tidligere beboerne brukte mye mindre strøm enn dem selv, blir derfor beregningen fra netteieren basert på tidligere innmeldt forbruk fra forrige eier. Når familiens faktiske forbruk er mye høyere enn beregningen, får de en skikkelig smell den dagen de leser av strømmen og netteieren får informasjon om hva de faktisk har brukt.

LES OGSÅ: Hvorfor kan jeg ikke bytte netteier?

Du kan altså la være å lese av strømmåleren, og la netteieren gjøre en beregning på hvor mye strøm du har brukt. På et eller annet tidspunkt blir du likevel nødt til å lese av strømmen, selv om du har utsatt det i mangfoldige måneder eller år.

Dersom netteieren anslo at du brukte mer strøm enn du faktisk gjorde i løpet av perioden siden forrige måling, vil summen bli trukket fra din neste strømregning. Skulle det derimot vise seg at du har brukt mer strøm enn netteieren antok, blir du nødt til å betale inn det du skylder til både strømleverandøren og netteieren.

Her er det enkelt å unngå en økonomisk smell – les av strømmen hver måned!

FØLG STRØMVIPPA PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM!

Last ned gratis sjekkliste: 10 tiltak for en tryggere bolig Last ned nå

Thea Petrine Hammer's photo

Av: Thea Petrine Hammer

Thea Petrine er en av Strømvippas faste bloggere. Hun har fullført videregående skole ved United World College Red Cross Nordic, er glad i å skrive og synes det er spennende å lære om digital markedsføring. For tiden gjennomfører hun førstegangstjenesten i Militærpolitiet. Kontakt: stromvippa@fortum.com

  • 1 Kommentar

Søk i bloggen