Inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Gratis sjekkliste for deg som flytter
Resultater

Posts containing:

E-sjokk av dobbel strømregning?

Mange i Norge får nå strømregning som samler både nettleie og strømforbruk fra sin strømleverandør.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) innførte fra høsten 2016 nye regler som gjør at samtlige strømleverandører kan tilby én felles faktura for strøm og nettleie – gjennomfakturering kalles dette. Nettleie er avgiften du betaler til selskapet som eier strømnettet der du bor og strømforbruk er det du betaler til strømleverandøren for strømmen du bruker.

FØLG STRØMVIPPA PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM!

Bidrar til å holde kostnadene så lave som mulig

Noen fikk temporært e-sjokk, gjennom at strømmen tilsynelatende var dobbelt så dyr på fakturaen, men etter nærmere ettersyn ser man at det er to fakturaer i én. En felles faktura for strøm og nettleie er en forenkling som gir strømkundene større valgfrihet og bedre oversikt over strømkostnadene. Forskriftsendringene bidrar også til bedre konkurranse mellom strømleverandørene.

– Et effektivt marked er med på å holde strømkundenes kostnader så lave som mulig, sier avdelingsdirektør Ove Flataker i NVE.

Hva er netteier og strømleverandør?

Du kan ikke velge nettselskap, men du kan velge strømleverandør. Adressen din bestemmer hvilket nettselskap du har fordi nettleverandøren eier det fysiske ledningsnettet der du bor. Strømleverandør derimot, står du helt fritt til å velge selv. Det er de som leverer strøm til huset ditt via ledningsnettet.

LES OGSÅ: 5 grunner til at du bør bytte til eFaktura

Komplisert? La oss forsøke å illustrere ved hjelp av bilvei og trafikkflyt. Veinettet er infrastruktur og rammeverk som noen har ansvar for å vedlikeholde slik at bilveiene er farbare. På lik linje har nettselskapet ansvar for å vedlikeholde ledningsnettet slik at huset ditt har muligheten til å kunne motta strøm. I neste steg kan biler kjøre på veien og bringe deg dit du skal via veinettet. Strømleverandøren på samme prinsipp, sender elektrisitet gjennom ledningsnettet slik strømmen kommer frem til din bolig.

Strømleverandørene beholder kundekontakten

Med gjennomfakturering beholder strømleverandørene kundekontakten, og det blir umulig å dele kundeinformasjon i én database som også er tilgjengelig for strømleverandører som har en selskapsmessig tilknytning til nettselskapet – altså samme leverandør av nettleie og av strøm. Disse såkalt integrerte kraftleverandørene, som i gjennomsnitt har en markedsandel på 70 prosent i sitt lokale nettområde, mister dermed et urimelig konkurransefortrinn.

LES OGSÅ: Er det billigst å varme opp huset med strøm eller ved?

10 tiltak for en tryggere bolig

Relaterte innlegg

Bolig

   |   
Andreas Pagander bor på Kråkerøy i Fredrikstad. Han har lenge vært opptatt av energieffektivitet og strøm. Da han skulle bygge ny garasje i fjor, installerte han ...
Les mer

Bærekraft

   |   
Derfor brenner regnskogen, og slik kan du hjelpe til å bevare den.
Les mer
Abonnér på bloggen
Kategorier
Bla gjennom blogginnlegg basert på temaer.
Din guide til elbil - CTA
Strømavtaler
Kundeservice

Vårt kundesenter for strømkunder er åpent på hverdager mellom kl. 08.00 til 16.00

Private kunder eller bedrifter:
+47 21 49 69 10

For henvendelser til Charge Drive:
Vedr. kundeforhold:
+47 21 49 69 10 (kl. 08.00 – 16.00)

For teknisk support:
+47 22 55 54 24 (24 timer i døgnet)

Du kan også chatte med oss eller sende forespørselen din via et skjema ved å klikke på knappen nedenfor

Ta kontakt med oss

Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader?

Last ned gratis ladeguide: Denne guiden vil gi deg oversikt og innsikt som igjen gir grunnlag for å vurdere hva som er den beste løsningen for deg.

Last ned nå