stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

E-sjokk av dobbel strømregning?

Av Marianne J. Hermansen 21. november 2017

E-sjokk av dobbel faktura?

Mange i Norge får nå strømregning som samler både nettleie og strømforbruk fra sin strømleverandør.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) innførte fra høsten 2016 nye regler som gjør at samtlige strømleverandører kan tilby én felles faktura for strøm og nettleie – gjennomfakturering kalles dette. Nettleie er avgiften du betaler til selskapet som eier strømnettet der du bor og strømforbruk er det du betaler til strømleverandøren for strømmen du bruker.

FØLG STRØMVIPPA PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM!

Bidrar til å holde kostnadene så lave som mulig

Noen fikk temporært e-sjokk, gjennom at strømmen tilsynelatende var dobbelt så dyr på fakturaen, men etter nærmere ettersyn ser man at det er to fakturaer i én. En felles faktura for strøm og nettleie er en forenkling som gir strømkundene større valgfrihet og bedre oversikt over strømkostnadene. Forskriftsendringene bidrar også til bedre konkurranse mellom strømleverandørene.

– Et effektivt marked er med på å holde strømkundenes kostnader så lave som mulig, sier avdelingsdirektør Ove Flataker i NVE.

Hva er netteier og strømleverandør?

Du kan ikke velge nettselskap, men du kan velge strømleverandør. Adressen din bestemmer hvilket nettselskap du har fordi nettleverandøren eier det fysiske ledningsnettet der du bor. Strømleverandør derimot, står du helt fritt til å velge selv. Det er de som leverer strøm til huset ditt via ledningsnettet.

LES OGSÅ: 5 grunner til at du bør bytte til eFaktura

Komplisert? La oss forsøke å illustrere ved hjelp av bilvei og trafikkflyt. Veinettet er infrastruktur og rammeverk som noen har ansvar for å vedlikeholde slik at bilveiene er farbare. På lik linje har nettselskapet ansvar for å vedlikeholde ledningsnettet slik at huset ditt har muligheten til å kunne motta strøm. I neste steg kan biler kjøre på veien og bringe deg dit du skal via veinettet. Strømleverandøren på samme prinsipp, sender elektrisitet gjennom ledningsnettet slik strømmen kommer frem til din bolig.

Strømleverandørene beholder kundekontakten

Med gjennomfakturering beholder strømleverandørene kundekontakten, og det blir umulig å dele kundeinformasjon i én database som også er tilgjengelig for strømleverandører som har en selskapsmessig tilknytning til nettselskapet – altså samme leverandør av nettleie og av strøm. Disse såkalt integrerte kraftleverandørene, som i gjennomsnitt har en markedsandel på 70 prosent i sitt lokale nettområde, mister dermed et urimelig konkurransefortrinn.

LES OGSÅ: Er det billigst å varme opp huset med strøm eller ved?

Last ned gratis sjekkliste: 10 tiltak for en tryggere bolig Last ned nå

  Bolig
Marianne J. Hermansen's photo

Av: Marianne J. Hermansen

Marianne er del av Fortums markeds- og kommunikasjonsavdeling, og hun har jobbet med salg og marked i en årrekke. Hun følger spent med på den teknologiske utvikling, og gleder seg særlig over alle ting som kan gjøres smartere og morsommere. Etter å ha jobbet en stund i Fortum er hun nå fast bestemt på at hennes neste bil skal være elektrisk.

  • 1 Kommentar

Søk i bloggen