stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Egner solceller seg i Norge?

Av Stian Mathisen 11. oktober 2017

familie_solceller.jpg

Mange ser for seg at solceller i kalde Norge er en dårlig ide. Men er det egentlig sant?

Tanken på å være delvis selvforsynt med strøm fra solcellepaneler på hustaket appellerer til mange. Likevel har ikke solceller for private husholdninger tatt av i Norge på samme måte som i for eksempel Tyskland og England.

Er det fordi solceller ikke fungerer i mørke, kalde Norge?

– Solinnstrålingen i Norge varierer mye gjennom året, og også noe avhengig av hvor man er i landet. Men ser vi for eksempel på Sør- og Østlandet, så er solinnstrålingen her på nivå med sentrale områder i Tyskland, hvor de bruker svært mye solenergi. Og så er det slik at solceller er mer effektive når de er kalde, derfor er det faktisk en fordel med det kjølige klimaet vi har i Norge, sier generalsekretær Ragnhild Bjelland-Hanley i Norsk Solenergiforening.

Prisen på solcellepaneler reduseres hvert år

– Driverne for hvorfor privatpersoner investerer i solcellepaneler i Norge har frem til nå ofte vært miljø- eller teknologiinteresse, men vi ser antydning til at også økonomiske motiver begynner å gjøre seg gjeldende. Prisene på solcellesystemer er på vei nedover, særlig i boligsegmentet, hvor gjennomsnittlig systempris i 2016 ble redusert med nærmere 20 prosent i forhold til 2015. Det er svært individuelt hvordan økonomien blir i de forskjellige prosjektene, men i flere tilfeller er det nå attraktivt også fra et økonomisk ståsted å investere i solceller, forklarer Bjelland-Hanley.

Les mer om solceller og smart bolig på vår samleside: Strømsparing

Å produsere egen strøm gjør deg energibevisst

Bjelland-Hanley ser at solenergi skaper miljøengasjement blant folk.

– Undersøkelser viser at egen strømproduksjon blant annet øker bevisstheten rundt eget energiforbruk. Med andre ord så bevisstgjøres vi som forbrukere, sier hun.

Det er neppe en ulempe for innbyggerne i Norge. Vi nordmenn er på verdensbasis kun slått av Kuwait i strømforbruk per husholdning.

Kort oppsummert:

  • Solceller produserer utmerket i kaldt vær
  • Prisen på solcellepaneler synker år for år
  • Undersøkelser viser at å produsere din egen strøm gjør deg mer bevisst på ditt eget strømforbruk

Last ned gratis e-bok: 15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil Last ned nå

Stian Mathisen's photo

Av: Stian Mathisen

Stian er kommunikasjonssjef i Fortum. Han mener elektrifisering av samfunnet med strøm fra fornybare kilder i kombinasjon med bedre utnyttelse av jordas ressurser er viktige løsninger på klimautfordringene.

  • 4 Kommentarer

Søk i bloggen