stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Med elbil på juleferie

Av Dan Joakim Olavesen 19. desember 2017

sno_elbil_web.jpg

 Nå ringes snart julen inn, og for mange betyr julen flere timer i bilen på vei til julefeiring hos svigermor, eller kanskje en deilig romjulsferie på fjellet. Ta elbilen på tur da vel!

Den største angsten for rekkeviddeproblemer med elbil på langtur er for lengst forbi. Det er god dekning av hurtigladestasjoner mellom store byer som Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim, samt hele veien til Bodø. Skal du til hytta i Valdres eller Hemsedal, eller stå på ski på Hafjell, i Setesdal eller på Beitostølen i jula har vi også der sørget for at du har bra tilgang på lademuligheter for elbilen din. Her kan du se Fortums kart over ladestasjoner.

FØLG STRØMVIPPA PÅ FACEBOOK FOR FLERE ARTIKLER OM STRØM

Elbilen bruker mer strøm på å holde kupeen varm om vinteren, og kombinert med vanskeligere kjøreforhold og økt rullemotstand grunnet snø og vinterdekk, så kan man oppleve at rekkevidden minsker. Du kommer altså ikke like langt med hver lading om vinteren, men det samme gjelder tradisjonelle drivstoffbiler. Bensinbiler bruker mer bensin, dieseldrevne biler krever mer diesel og elbiler mer strøm.

Slik forbedrer du rekkevidden på elbilen din i vinterkulden

 • Sett bilen i «Eco»-modus. Da blir den «sløvere» i alle funksjoner (også varmeapparatet), men bruker mindre strøm.
 • Bruk sete- og rattvarme i stedet for varmeapparatet i kupeen – da bruker du mindre strøm.
 • Kjør mykt og unngå brå akselerasjoner og oppbremsinger. Når bilen regenerer og «bremser på motoren», gjenvinnes denne energien til batteriet.
 • Følg med på forbruksmåleren og lær deg hva du må gjøre for å bruke minst mulig energi.
 • Pass på at du har godt med luft i dekkene for å rulle lettere.

FÅ OVERSIKT OVER HVOR DU KAN LADE BILEN I FORTUMS LADEKART

Ladetips for elbil om vinteren

 HJEMMELADING:

 • Parker så varmt som mulig for å få mest ut av ladetiden. Når det er kaldt, lader bilen nemlig saktere for å unngå å skade batteriet.
 • Tidsinnstill ladingen slik at bilen er full rett før du skal kjøre. Da har bilen bedre driftstemperatur i det du starter.

HURTIGLADING:

 • Den høyeste effekten får du når batteriet er varmt og har lite strøm. Unngå derfor å hurtiglade etter at bilen har stått parkert i kulda over natten.
 • Hurtigladingen vil være mer effektiv etter en kjøretur på noen mil, eller etter lading ved en normallader.
 • Ikke lad over 70 prosent på hurtiglader hvis du kan rekke frem til neste lader innenfor rekkevidden det gir. Jo mer strøm det er på batteriet, jo saktere går laderen.

Kilde: VG.no

Last ned gratis e-bok: Din guide til elbil Last ned nå

  Elbil
Dan Joakim Olavesen's photo

Av: Dan Joakim Olavesen

Dan Joakim er markedskoordinator for Fortum Charge & Drive. Han har tidligere jobbet som kultur- og sportsjournalist, og innen digital design og digital markedsføring. Det frivillige kultur- og musikkliv er det som står hans hjerte nærest. I tillegg er han veldig opptatt av ny teknologi og dingser, og selvfølgelig elbil.

 • Skriv en kommentar

Søk i bloggen