13. februar 2020
2 Min

Elbil på vinterferie

Snart er vinterferien her - planlegger du å pakke bilen med ski, ullsokker, familie og gode venner? Reis på tur med elbilen!

Tiden da det var nødvendig å bekymre seg for å kjøre langturer med elbiler på grunn av rekkeviddeproblemer er for lengst forbi. Det er nå god dekning mellom store byer som Oslo, Kristiansand, Stavanger, Trondheim og Bodø. Også til vintersportssteder som Kongsberg og Beitostølen er det god dekning med ladestasjoner på veien. Se kart over alle våre ladestasjoner i Norden i appen vår!.

FØLG OSS PÅ FACEBOOK FOR DAGLIGE OPPDATERINGER OM STRØM OG ELBIL

Elbilen bruker mer strøm på å holde kupeen varm om vinteren, og kombinert med vanskeligere kjøreforhold og økt rullemotstand grunnet snø og vinterdekk, minsker rekkevidden. Du kommer altså ikke like langt med hver lading om vinteren, men det samme gjelder tradisjonelle drivstoffbiler. Bensinbiler bruker mer bensin, dieseldrevne biler krever mer diesel og elbiler mer strøm.

 Slik forbedrer du rekkevidden på elbilen din i vinterkulden

  • Sett bilen i «Eco»-modus. Da blir den «sløvere» i alle funksjoner (også varmeapparatet), men bruker mindre strøm.
  • Bruk sete- og rattvarme i stedet for varmeapparatet i kupeen – da bruker du mindre strøm.
  • Kjør mykt og unngå brå akselerasjoner og oppbremsinger. Når bilen regenerer og «bremser på motoren», gjenvinnes denne energien til batteriet.
  • Følg med på forbruksmåleren og lær deg hva du må gjøre for å bruke minst mulig energi.
  • Pass på at du har godt med luft i dekkene for å rulle lettere.

 

Ladetips for elbil om vinteren

HJEMMELADING:

  • Parker så varmt som mulig for å få mest ut av ladetiden. Når det er kaldt, lader bilen nemlig saktere for å unngå å skade batteriet.
  • Tidsinnstill ladingen slik at bilen er full rett før du skal kjøre. Da har bilen bedre driftstemperatur i det du starter.

HURTIGLADING:

  • Den høyeste effekten får du når batteriet er varmt og har lite strøm. Unngå derfor å hurtiglade etter at bilen har stått parkert i kulda over natten.
  • Hurtigladingen vil være mer effektiv etter en kjøretur på noen mil, eller etter lading ved en normallader.
  • Ikke lad over 70-80 prosent på hurtiglader hvis du kan rekke frem til neste lader innenfor rekkevidden det gir. Jo mer strøm det er på batteriet, jo saktere går laderen.

Kilde: vg.no

LES MER OM ELBILER OG FORSKJELLIG LADEEFFEKT HER

Se våre tilbud på hjemmelading

 

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner