stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Er elbiler egentlig skjulte miljøsvin?

Av Stian Mathisen 15. mai 2017

miljøsvin.jpg

Noen mener at produksjonen av elbilbatterier forurenser så mye at de er verre for miljøet og klimaet enn bensinbiler. Stemmer det?

Analyser gjort av Daimler AG for Mercedes-Benz, viser at produksjonen av en elektrisk Mercedes-Benz B-Klasse fører til 10,1 tonn CO2-utslipp, mens produksjonen av en bensindrevet B 180 fører til utslipp på 5,5 tonn CO2. Det er først og fremst produksjonen av batteripakken som bidrar til de høyere utslippene for elbilen.

Betyr det at politikernes satsning på økonomiske fordeler for kjøp av elbil er feilslått, og at elbiler egentlig er VERRE for klima og miljø enn bensin- og dieselbiler?

Elbilen tar igjen bensinbilens klimaforsprang

Selv om elbilen forurenser mer under produksjon, veier den opp for dette når bilen tas i bruk. Tall fra Daimler viser at i Norge, hvor 98 prosent av strømproduksjonen kommer fra vannkraft, vil den elektriske varianten av Mercedes Benz B-Klasse slippe ut omtrent 20 tonn mindre CO2 i løpet av bilens levetid, sammenlignet med bensinversjonen av samme bil!

Les mer om hvor mye utslipp elbiler sparer oss for med både norsk og europeisk strømmiks her.

I fremtiden vil dessuten klimaavtrykket fra batteriproduksjonen bli mindre ved at produksjonen blir mer effektiv og energien som benyttes på batterifabrikkene kommer fra fornybar energi.

Last ned gratis e-bok: Din guide til elbil Last ned nå

Stian Mathisen's photo

Av: Stian Mathisen

Stian er kommunikasjonssjef i Fortum. Han mener elektrifisering av samfunnet med strøm fra fornybare kilder i kombinasjon med bedre utnyttelse av jordas ressurser er viktige løsninger på klimautfordringene.

  • 12 Kommentarer

Søk i bloggen