23. juni 2017
2 Min

AC/DC fikk navnet fra en symaskin - og andre rockefakta om strøm

Strøm og rockemusikk har hørt sammen siden lenge før Steppenwolf sang «heavy metal thunder». Her har vi samlet noen artige rock- og metalrelaterte strømfakta!

Visste du for eksempel at det amerikanske bandet Tesla tok navnet sitt fra mannen som oppfant vekselstrøm, Nikola Tesla? Flere av bandets låter handlet faktisk om oppfinneren, blant annet hit-en Edison’s Medicine.

AC/DC - fikk navnet fra en symaskin

Vekselstrøm er også kjent som Alternating Current eller AC, som utgjør første halvdel av et annet kjent bandnavn. DC står for Direct Current, og fullfører navnet. AC/DC fikk ideen til bandnavnet fra Malcolm og Angus Youngs søster, som så betegnelsen på en symaskin. Forskjellen mellom de to, er at strømmen som overføres i stikkontakten din hjemme er vekselstrøm, mens store ting slik som Fortums hurtigladingsstasjoner til elbil typisk benytter likestrøm.

Da KISS-gitaristen nesten døde

Da Ace Frehley, gitarist i den mest klassiske varianten av KISS, en gang spilte en konsert i Florida fikk han et skikkelig strømsjokk. Det var kraftig nok til at han, ifølge ham selv, opplevde at livet passerte i revy, før han etter hvert våknet opp bak forsterkerne. Etter bare ti minutters pause var han tilbake på scenen og fullførte konserten! Hendelsen inspirerte Frehley til å skrive sangen «Shock Me».

 

Så mye koster det å høre på The Number of the Beast

Siden elektrisitet og heavy metal henger så godt sammen, har vi regnet ut hvor mye (LITE!) det vil koste deg i strømutgifter å høre på hele Iron Maidens klassiske album The Number of the Beast på et skikkelig stereoanlegg. Hvis du har et par gulvstående høyttalere koblet til en kraftig 150 Watts forsterker og spiller på et volum som gjør det umulig å holde en fornuftig samtale gående med sidemannen, vil hele seansen ikke koste deg mer enn 3 øre i strømutgifter!

Hvor mange strømrelatert låter kjenner du til?

Generelt er det en sterk forbindelse mellom elektrisitet og rock og metal-sjangeren. Et av de tidligste og meste kjente eksemplene kom i 1968 da Steppenwolf sang «heavy metal thunder» i låta Born To Be Wild, men det finnes enormt mange flere eksempler: Electric Eye, Thunderstruck, Ride the Lightning, Thunder and Lightning og Electric Funeral er bare noen få av de mange, klassiske eksemplene.

New call-to-action

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner