22. september 2015
3 Min

En mulig brannbombe i veggene

Når du skrur opp varmeovnene på høsten, kan det plutselig ta fyr i strømledningene i veggene dine. Vi forteller deg hvordan du sikrer det elektriske anlegget – det kan redde livet ditt!

Høsten nærmer seg, og kulda setter snart inn. Det blir lett småguffent innendørs, og det er tid for å sette på litt varme. For mange betyr det elektriske varmekilder. Kanskje du gjør alvor av å kjøpe ny panelovn til erstatning for den gamle du vraket i våres. Da er det på tide å tenke på om det elektriske anlegget virkelig tåler belastingen med en ny ovn, som kanskje har mer watt-styrke enn den gamle.

20 prosent av alle boligbranner starter med feil i det elektriske anlegget, og gamle, dårlige anlegg kan være tikkende brannbomber når gradestokken kryper nedover, og vi skrur opp varmen på de elektriske ovnene.

FØLG STRØMVIPPA PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM!

Så mange som en av tre bekymrer seg for at det elektriske anlegget kan starte en brann, ifølge en undersøkelse TNS Gallup nylig gjennomførte. Ved å bestille et tilsyn av det elektriske anlegget i boligen din, sikrer du deg mot en potensiell kilde til brann. Dette er særlig viktig hvis du nylig har blitt eier av en eldre bolig, men for å være på den sikre siden bør alle ha en gjennomgang av husets elanlegg hvert femte år.

Sikringsskapet er husets «hjerte»

Sikringsskapet er husets «hjerte» og det er her feil ofte oppstår når det elektriske anlegget begynner å dra på årene.

– Eldre installasjoner tillater en overlast på hele 70 prosent over én time. Det blir varmgang i kabelen og den kan ryke. Slikt blir det brann av, forteller Martin Hermansen hos Elektrikertjenesten AS i Halden.

LES OGSÅ: Derfor er det livsfarlig å lade mobiltelefonen om natten

Og gamle elektriske anlegg finnes det fortsatt mange av.

– Gamle anlegg er verken utstyrt med jordfeilvern eller overspenningsvern. Derfor er det viktig at forbrukeren tar en titt i sikringsskapet når vi nå setter på mer varme og lys, ja, bruker mer strøm enn vi har gjort siden i våres. I et gammelt skap med skrusikringer vil du lett se om det er avskallinger på skrutilkoblingene. Disse kan du skifte selv. Rent generelt kan du også kjenne på tilkoblingene om de er varme eller om det lukter svidd. Hvis du føler at noe ikke stemmer her, er det riktig å kontakte elektriker, sier Hermansen.

Livsforsikring

Kravene som i sin tid ble satt til elanlegg og skap er ikke i tråd med dagens forbruk av strøm. Å skifte gamle anlegg og sikringsskap er derfor å betrakte som ren livsforsikring. I overgangen fra 1970 til 1980-årene ble det i nye bygg satt inn nye skaptyper med automatsikringer, jordfeilvern og overspenningsvern. Men fortsatt er det altså svært mange huseiere som har gamle sikringsskap, som bør byttes ut. Heldigvis koster ikke det all verden.

LES OGSÅ: Slik holder du mobilbatteriet i toppform

For under 20.000 kroner får du nytt sikringsskap, som også gir deg redusert forsikringspremie! Du sikrer dessuten boligen din mot lynnedslag dersom det skulle slå ned i nabolaget under tordenvær, ettersom nye installasjoner har overspenningsvern som sikrer det elektriske anlegget ditt. Her kan eldre installasjoner komme riktig galt ut, med ødelagt elektronikk og potensielt brann.

Juleforberedelser gir stor strømbelastning

Det er særlig i ukene og månedene framover nå, at vi øker forbruket av strøm og utsetter husets anlegg for store belastninger. Så ta en sjekk av sikringsskapet, slik at du kan føle deg trygg når du «drar på» med mer strømforbruk, enten det dreier seg om varme- eller lyskilder. Om noen uker starter forberedelsene til jul og nyttår og da er det svært mange av oss som utsetter husets elanlegg for store belastninger, uten helt å tenke over konsekvensene...

Hva er faresignalene?

Kontroll av det elektriske anlegget må gjøres av en fagperson, men du kan se etter de mest åpenbare faresignalene selv:

  • Trekk ut stikkontaktene på apparater som står tilkoblet fast, som varmtvannstank, komfyr og vaskemaskin og sjekk om støpselet er varmt eller misfarget, særlig den siden som vender inn mot veggen
  • Forsikre deg om at sikringene i sikringsskapet ditt ikke er varme
  • Sørg for at det elektriske anlegget i boligen din undersøkes av elektriker hvert femte år
  • Har du et gammelt sikringsskap med skrusikringer er det lurt å bytte til et moderne skap med automatsikringer

Last ned gratis sjekkliste: 10 tiltak for en tryggere bolig Last ned nå

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner