Inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Gratis sjekkliste for deg som flytter
Resultater

Posts containing:

Er all kraftproduksjon i Norge fornybar?

98 prosent av elektrisiteten som produseres i Norge kommer fra vind- og vannkraft, men hva med de resterende to prosentene?

I 2016 ble det satt ny produksjonsrekord i den norske kraftforsyningen på hele 149 TWh. Til sammenligning ligger normalårsproduksjonen på 139 TWh, ifølge Olje- og energidepartementets nettsider. De informerer også om at Norge nå er «inne i en periode der det bygges mer fornybar kraft enn på 25 år», og at den norske kraftproduksjonen har de laveste utslippene i Europa.

1550 vannkraftverk utgjør så mye som 96 prosent av den norske produksjonskapasiteten, og det er også verdt å nevne at dette inkluderer alle Norges 1000 vannmagasiner. Disse utgjør faktisk halvparten av Europas magasinkapasitet, og lagringskapasiteten de sørger for, gjør det mulig for kraftprodusentene å enkelt variere hvor mye strøm som produseres når etterspørselen i markedet endrer seg. Mens vannkraftverk produserer elektrisk energi ved hjelp av den potensielle energien til vann i vassdrag og elver, gjør vannmagasiner det mulig å lagre denne energien. Magasinene er med andre ord viktige for å holde de norske strømprisene lave.

Skjermbilde 2017-06-09 14.23.58.png

Kilde: https://energifaktanorge.no/norsk-energiforsyning/kraftforsyningen/ 

Viktig vind- og varmekraft

Selv om vannkraft altså står for 96 prosent av norsk strømproduksjon, er vindkraftverk også viktige å regne med, ettersom de alene utgjør to prosent av produksjonskapasiteten. Denne andelen er riktignok ikke veldig stor i dag, men ifølge Olje- og energidepartementet er vindkraft «dominerende i dagens investeringsbilde». Vi vil med andre ord se en sterk satsning på vindkraft i årene som kommer!

Energiselskapet Fortum er blant dem som satser på vindkraft i Norge, med  vindkraftprosjekter i Nordland.

LES OGSÅ: Ikke all strøm i Norge er fornybar

Også varmekraftproduksjon utgjør omtrent to prosent av det norske kraftmarkedet, og energiressursene som benyttes i disse termiske anleggene er kull, olje, industriavfall, naturgass, spillvarme og kommunalt avfall. Det finnes 33 varmekraftstasjoner i Norge i dag, og denne formen for energiproduksjon finner ofte sted hos større industribedrifter som selv benytter og har behov for kraften de produserer. I utgangspunktet skulle man kanskje tro at denne formen for energiproduksjon er et lite bærekraftig alternativ fordi den fører til utslipp, men fordi alternativet hadde vært å bare dumpe søppelet på en fylling, så er faktisk varmekraftproduksjon en god form for kraftproduksjon.

- Norge vil alltid kunne dekke nasjonal etterspørsel

- Norsk energikonsumpsjon er blant de mest fornybare i verden. Med den brede satsingen på vann- og vindkraft er det ventet at Norge aldri vil ha et problem med å dekke nasjonal ettespørsel, uavhengig av befolkningsvekst, sier Fredrik Moracchioli Lura, medlem av Olje- og Energidepartementets nyopprettede ungdomspanel for olje til Strømvippa.

Les mer om effektive og miljøriktige oppvarmingskilder på vår samleside: Strømsparing

Kort oppsummert

  • 98 prosent av norsk kraftproduksjon kommer fra vann- og vindkraft
  • Norsk kraftproduksjon har de laveste utslippene i Europa
  • Varmekraftproduksjon står for 2 prosent av den norske produksjonskapasiteten

 Last ned gratis e-bok: 15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil Last ned nå

Relaterte innlegg

Bærekraft

   |   
Sigrid og Unge Ferrari er blant artistene som er med på et nytt og innovativt miljøtiltak under årets Øyafestival. Fortum er blitt festivalens hovedpartner, og er ivrig ...
Les mer

Bolig

   |   
Hvis du er på utkikk etter ny bolig vil det antakelig være forhold som pris, beliggenhet og planløsning som avgjør boligvalget. I tillegg bør du ta boligens ...
Les mer
Abonnér på bloggen
Kategorier
Bla gjennom blogginnlegg basert på temaer.
FLYTTEKAMPANJE CTA-1
Strømavtaler
Kundeservice

Vårt kundesenter for strømkunder er åpent på hverdager mellom kl. 08.00 til 16.00

Private kunder eller bedrifter:
+47 21 49 69 10

For henvendelser til Charge Drive:
Vedr. kundeforhold:
+47 21 49 69 10 (kl. 08.00 – 16.00)

For teknisk support:
+47 22 55 54 24 (24 timer i døgnet)

Du kan også chatte med oss eller sende forespørselen din via et skjema ved å klikke på knappen nedenfor

Ta kontakt med oss

Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader?

Last ned gratis ladeguide: Denne guiden vil gi deg oversikt og innsikt som igjen gir grunnlag for å vurdere hva som er den beste løsningen for deg.

Last ned nå