stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Er all kraftproduksjon i Norge fornybar?

Av Thea Petrine Hammer 30. august 2017

Nygårdsfjellet vindpark i Nordland98 prosent av elektrisiteten som produseres i Norge kommer fra vind- og vannkraft, men hva med de resterende to prosentene?

I 2016 ble det satt ny produksjonsrekord i den norske kraftforsyningen på hele 149 TWh. Til sammenligning ligger normalårsproduksjonen på 139 TWh, ifølge Olje- og energidepartementets nettsider. De informerer også om at Norge nå er «inne i en periode der det bygges mer fornybar kraft enn på 25 år», og at den norske kraftproduksjonen har de laveste utslippene i Europa.

1550 vannkraftverk utgjør så mye som 96 prosent av den norske produksjonskapasiteten, og det er også verdt å nevne at dette inkluderer alle Norges 1000 vannmagasiner. Disse utgjør faktisk halvparten av Europas magasinkapasitet, og lagringskapasiteten de sørger for, gjør det mulig for kraftprodusentene å enkelt variere hvor mye strøm som produseres når etterspørselen i markedet endrer seg. Mens vannkraftverk produserer elektrisk energi ved hjelp av den potensielle energien til vann i vassdrag og elver, gjør vannmagasiner det mulig å lagre denne energien. Magasinene er med andre ord viktige for å holde de norske strømprisene lave.

Skjermbilde 2017-06-09 14.23.58.png

Kilde: https://energifaktanorge.no/norsk-energiforsyning/kraftforsyningen/ 

Viktig vind- og varmekraft

Selv om vannkraft altså står for 96 prosent av norsk strømproduksjon, er vindkraftverk også viktige å regne med, ettersom de alene utgjør to prosent av produksjonskapasiteten. Denne andelen er riktignok ikke veldig stor i dag, men ifølge Olje- og energidepartementet er vindkraft «dominerende i dagens investeringsbilde». Vi vil med andre ord se en sterk satsning på vindkraft i årene som kommer!

Energiselskapet Fortum er blant dem som satser på vindkraft i Norge, med  vindkraftprosjekter i Nordland.

LES OGSÅ: Ikke all strøm i Norge er fornybar

Også varmekraftproduksjon utgjør omtrent to prosent av det norske kraftmarkedet, og energiressursene som benyttes i disse termiske anleggene er kull, olje, industriavfall, naturgass, spillvarme og kommunalt avfall. Det finnes 33 varmekraftstasjoner i Norge i dag, og denne formen for energiproduksjon finner ofte sted hos større industribedrifter som selv benytter og har behov for kraften de produserer. I utgangspunktet skulle man kanskje tro at denne formen for energiproduksjon er et lite bærekraftig alternativ fordi den fører til utslipp, men fordi alternativet hadde vært å bare dumpe søppelet på en fylling, så er faktisk varmekraftproduksjon en god form for kraftproduksjon.

- Norge vil alltid kunne dekke nasjonal etterspørsel

- Norsk energikonsumpsjon er blant de mest fornybare i verden. Med den brede satsingen på vann- og vindkraft er det ventet at Norge aldri vil ha et problem med å dekke nasjonal ettespørsel, uavhengig av befolkningsvekst, sier Fredrik Moracchioli Lura, medlem av Olje- og Energidepartementets nyopprettede ungdomspanel for olje til Strømvippa.

Les mer om effektive og miljøriktige oppvarmingskilder på vår samleside: Strømsparing

Kort oppsummert

  • 98 prosent av norsk kraftproduksjon kommer fra vann- og vindkraft
  • Norsk kraftproduksjon har de laveste utslippene i Europa
  • Varmekraftproduksjon står for 2 prosent av den norske produksjonskapasiteten

 Last ned gratis e-bok: 15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil Last ned nå

Thea Petrine Hammer's photo

Av: Thea Petrine Hammer

Thea Petrine er en av Strømvippas faste bloggere. Hun har fullført videregående skole ved United World College Red Cross Nordic, er glad i å skrive og synes det er spennende å lære om digital markedsføring. For tiden gjennomfører hun førstegangstjenesten i Militærpolitiet. Kontakt: stromvippa@fortum.com

  • 1 Kommentar

Søk i bloggen