21. desember 2020
3 Min

Er du glad i å pynte til jul?

Det er i alle fall Axel Melbye på Ullern i Oslo. For tredje året på rad har han pyntet Veslekroken på et helt spesielt vis.

– Jeg er kanskje litt i overkant glad i lys, sier han.

For tre år siden startet han det som kalles «Julekroken» i nabolaget sitt, som ellers i året går under navnet Veslekroken.

Se video lenger ned i saken!

– Jeg synes det er gøy å pynte til jul, og er kanskje litt i overkant glad i lys. Det begynte da jeg flyttet hit i 2008 med en del mer enn bare vanlige lys i busker og trær, og fikk god respons i nabolaget, forteller Melbye.

«Julekroken» har bare blitt mer spektakulær for hvert år. I år har Melby pyntet med i overkant av 30 000 lys, og til neste år håper han å få dekket hele hustaket. For ikke lenge siden gikk hele nabolaget sammen for å få opp et lysskilt med «Julekroken» ved innkjøringen til gata.

– Vi naboene gikk sammen om en portal, den måtte vi endre på da den ble litt sjenerende for noen naboer. Det løste vi gjennom god dialog, og nå har vi juledekor i hver stolpe som alle er glade for. Det skaper god stemning og et hyggelig miljø, og gir alle eierskap til «Julekroken».

Starter planleggingen rett over høstferien

Tanken bak «Julekroken» er et ønske om å skape hygge for alle som bor i eller går gjennom gata. Reaksjonene og tilbakemeldingene Melbye og naboene får er utelukkende positive.

– «Julekroken» blir satt pris på av alle som er innom gata vår; de som leverer varer til beboerne, ansatte på Radiumhospitalet som går gjennom her, renovasjons- og gjenvinningsetaten, barnehageunger, elever ved Ullern VGS og andre forbipasserende. Alle synes det er veldig gøy at noen tør å gjøre noe mer. Glede er nok stikkordet her, sier han.

Det er huset til Melbye som er selve kronjuvelen i «Julekroken». Han tar pyntingen til stadig nye høyder, og i år har han et flaggstang-lys med 4000 LED-lys på, og en fem meter høy kunstig gran pyntet til den store gullmedalje.

– Jeg bruker noen uker på å få alt på plass. Som regel starter jeg planleggingen rett over høstferien, og går i gang med pyntingen når vi har pakket bort Halloween-pynten. «Julekroken» står som regel klar til første søndag i advent, men i år pyntet vi litt tidligere på grunn av covid-19. Det fint å gjøre det ekstra koselig for folk akkurat i år.

Fortum-Julekroken-2020-V10


I begynnelsen av desember kom en barnehage med 30 barn innom hagen hans og fikk lov å henge opp pynt på treet. Det syntes de var stor stas.

– To av barna bor i gata her, og hadde nok tipset de ansatte om å gå en liten tur til «Julekroken». Ellers er det ganske mange som går gjennom gata her, filmer og tar bilder. Porten til hagen min står åpen, så folk må bare ta turen.

En juleby for stor for kjøkkenbordet

Det er ikke bare utendørs Melbye pynter. Sammen med de tre barna sine har han for fjerde året på rad laget en hel juleby hjemme hos seg. Det startet i en gammel TV-boks, og etter hvert som interessen for å lage juleby har økt i Norge, har de bygd ut julebyen litt etter litt.

– I år ble julebyen for stor for kjøkkenbordet, og måtte flyttes inn på spisebordet i spisestuen, som er 3,5 meter langt og 1,5 meter bredt.

Hadde det ikke vært for covid-19, hadde de hatt åpningsfest av julebyen første søndag i advent, og invitert alle barna i nabolaget til pepperkakepynting på kjøkkenet.

– Vi får satse på at det er noe vi kan gjøre neste år, sier Melbye.

Hyggeligere å spre juleglede enn å se på strømforbruket

Melbye bor i et trehus fra 1927, og hadde det ikke vært for LED-lys, hadde han ikke hatt strømkapasiteten til å lyse opp Veslekroken på Ullern. Han legger likevel ikke skjul på at strømforbruket ser ganske annerledes ut i desember måned enn ellers i året.

– Men, hvis det gjør at jeg kan spre juleglede og vinterstemning, og bidra til at noen får en bedre dag og et smil om munnen, så er det hyggeligere enn at jeg nødvendigvis skal se hva strømforbruket havner på.

– Og kanskje spesielt i et år som 2020 hvor sikkert flere lider av tristhet og vinterdepresjon, og det bare er kaldt, vått og mørkt ute. Da er det ekstra verdt det, legger han til.

Abonnér på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonnér