Fortumbloggen

Er varmepumpe rett valg i nye hus?

Skrevet av Stian Mathisen | aug 21, 2017

Noen mener varmepumper ikke er nødvendige i nye, velisolerte hus. Vi har snakket med eksperter på begge sider av debatten.

Grunnen til at så mange har kjøpt varmepumpe, er først og fremst fordi den gir deg mer varme enn det den bruker i strøm. Mens en panelovn som trekker 1 kilowatt time (kWh) strøm gir deg 1 kWh varme, kan en varmepumpe gi 3-5 kWh varme når den trekker 1 kWh strøm fra stikkontakten. Det betyr at varmepumper er mer energieffektiv enn panelovner. 

Likevel er det ikke sikkert at det økonomisk sett vil lønne seg å installere varmepumpe i et moderne hus som allerede har gulvvarme og panelovner installert, mener Espen Schønningsen i Glen Dimplex Nordic AS, som forhandler panelovner. 

– De nye husene er så godt isolert. De fleste har i hvert fall varmekabler i gulv på bad, ofte også andre steder. For de fleste dager holder det, med et supplement av panelovner for de kaldeste dagene, sier Schønningsen. 

Mener luft til luft-varmepumpe er på vei ut

Espen Schønningsen påpeker at det er en stor investering å installere varmepumpe, enten du velger å bore etter bergvarme eller velger den rimeligere løsningen luft til luft. Den siste, om du skal ha kvalitet, koster minimum 15 000 kroner inkludert installasjon, den første langt mer. 

– Likevel må du ha service en gang i året som igjen koster et par tusen. Legger du sammen dette i de årene varmepumpen lever, blir kostnaden høy. Luft til luft-pumper er på vei ut, mener han. 

Hva med miljøhensynet?

Med tanke på at varmepumper er mer effektive og bruker mindre strøm enn panelovner og varmekabler, burde vel varmepumper være det opplagte valget med tanke på miljø og klima? 

– Vindkraft, solkraft og vannkraft er jo det vi får elektrisitet fra. Miljømessig er elektrisk oppvarming det reneste du kan gjøre. Panelovner er en rimelig investering, er vedlikeholdsfritt, holder i 20 år og kan resirkuleres i etterkant, mener Schønning. 

SINTEF-forsker mener varmepumpe er god løsning

For å få begge sider av debatten tok vi også en telefon til forsker Åse Lekang Sørensen ved SINTEF. Hun forsker på energi og inneklima og mener varmepumper fortsatt er en god løsning for mange nye boliger. 

– Nye hus som er bygd etter TEK10 (byggteknisk forskrift, red. anm.) er godt isolert og vil ha mindre behov for oppvarming. Det vil fortsatt være behov for en varmekilde, men varmebehovet vil være jevnere over året. Behov for varmtvann vil være en større andel av varmebehovet enn tidligere, og vann til vann eller luft til vann varmepumper er blant løsningene som kan dekke behovet for både varme og varmtvann. Jeg vil absolutt si at varmepumpe fremdeles er en bra varmeløsning for mange nye bygg, sier Lekang Sørensen.

Les også: Din nybegynnerguide til varmepumpe

Positivt å bruke mindre strøm

SINTEF-forskeren mener det er fornuftig å bruke mindre strøm på oppvarming av bolig, selv om norsk strømproduksjon kommer fra fornybar vannkraft. 

– I dag går rundt 40 prosent av energibruken i Norge til bygg. Det er ønskelig å redusere denne energibruken, slik at strøm istedenfor kan brukes til andre ting, som for eksempel transport, industri eller til å erstatte fossil energi i naboland. Energieffektive bygg er derfor viktig, med gode varmeløsninger som for eksempel varmepumper, fjernvarme, solvarme og bioenergi. Varmen kan gjerne spres ved hjelp av vannbåren varme eller ventilasjonsanlegget, sier hun.