Inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Gratis sjekkliste for deg som flytter
Resultater

Posts containing:

Et liv uten Google – hvordan har ting forandret seg?

Generasjonen som vokser opp i dag er vant til at veddemål blir avgjort ved hjelp av et Google-søk, og søker knapt nok informasjon andre steder enn på internett. Hvordan klarte man seg uten før?

— Kildekritikk er viktigere enn aldri før, nå som hvem som helst kan gå inn på internett og poste «informasjon». På den annen side betyr det at mange millioner mennesker leser og kvalitetssikrer det de finner. Som en konsekvens av denne overfloden av informasjon godtar vi mye mindre fakta uten å sjekke nå enn før, men vi tror nok fortsatt på for mye, sier Øystein Nilsen.

Han er avdelingsdirektør i Avdeling for digitalt innhold og pedagogisk praksis hos senter for IKT i utdanningen. Nilsen mener at «informasjon pushes på oss til enhver tid» og er lett tilgjengelig via kanaler som internett, tv og radio, men at det krever mer av vår mentale kapasitet å sortere ut hva som er korrekt og pålitelig.

Vi har totalforandret måten vi oppsøker informasjon på

Totalt gjennomfører vi mer enn 3,5 milliarder søk på Google hver eneste dag. Hadde det eksistert en statistikk over hvor mange oppslag som blir gjort i leksikon hver dag, ville tallet ha vært helt på den andre siden av skalaen. Likevel var det altså dette som var den foretrukne måten å skaffe seg informasjon på før; å slå opp i en bok. Fant du ikke det du lette etter i leksikonet, var neste håp å dra på biblioteket og se etter en bok med riktig informasjon der. Det var også mulig (som i dag) å spørre bibliotekaren, som hadde god oversikt over hvor de forskjellige bøkene sto og hva de inneholdt.

LES OGSÅ: Hvor mye strøm bruker et Google-søk?

Dersom ikke dette heller ga ønskede svar, gjaldt det å spørre ut alt av slektninger, venner og bekjente. «Onkel var jo i Australia en gang, kanskje han vet hvordan kengurumødre tar vare på barna sine?». Forhåpentligvis fikk man svar til slutt, men det var ikke alltid like lett. Ofte måtte man bare innse at akkurat det er det ikke mulig å få svar på akkurat nå, og legge det bak seg.

Manipulerte søkeresultater

En funksjon i Google som fort kan bli litt skummel, er den som produserer og finner fram innhold spesialtilpasset til deg, basert på din historikk. Det vil si at du og jeg kan søke på nøyaktig det samme (på samme tidspunkt) og få opp fullstendig forskjellige resultater. Da er det fort gjort å tro at du har rett i alt, i og med at søkeleseren hovedsakelig viser deg resultater som bekrefter det du allerede tror.

Likevel, det er ingen tvil om at Google har gjort hverdagen enklere for mange av oss, da vi ikke lenger trenger å bruke verdifull tid på å finne informasjon. I stedet Googler vi det bare. 3,5 milliarder ganger om dagen.

Husker du hvordan det var å leve uten Google? Savner du det, eller har det bare vært positivt å ha konstant tilgang på informasjon? Legg gjerne igjen en kommentar!

15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil

Relaterte innlegg

Bolig

   |   
Andreas Pagander bor på Kråkerøy i Fredrikstad. Han har lenge vært opptatt av energieffektivitet og strøm. Da han skulle bygge ny garasje i fjor, installerte han ...
Les mer

Bærekraft

   |   
Derfor brenner regnskogen, og slik kan du hjelpe til å bevare den.
Les mer
Abonnér på bloggen
Kategorier
Bla gjennom blogginnlegg basert på temaer.
Din guide til elbil - CTA
Strømavtaler
Kundeservice

Vårt kundesenter for strømkunder er åpent på hverdager mellom kl. 08.00 til 16.00

Private kunder eller bedrifter:
+47 21 49 69 10

For henvendelser til Charge Drive:
Vedr. kundeforhold:
+47 21 49 69 10 (kl. 08.00 – 16.00)

For teknisk support:
+47 22 55 54 24 (24 timer i døgnet)

Du kan også chatte med oss eller sende forespørselen din via et skjema ved å klikke på knappen nedenfor

Ta kontakt med oss

Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader?

Last ned gratis ladeguide: Denne guiden vil gi deg oversikt og innsikt som igjen gir grunnlag for å vurdere hva som er den beste løsningen for deg.

Last ned nå