13. august 2015
2 Min

Feriebakrus

Sommerferien nærmer seg slutten, og nordmenn returnerer til moderlandet etter kanskje å ha overskredet feriebudsjettet med både én og to euro i løpet av sydenoppholdet. Den økonomiske bakrusen kan imidlertid kureres gjennom nøye planlegging, smarte innkjøp og sunn fornuft de påfølgende ukene. Vi gir deg syv enkle sparetips du kan ta i bruk raskere enn du klarer å pakke ut av kofferten!

Det kan være hardt å få hverdagen i fleisen etter en lang ferie, der pengene kanskje har sittet litt løst. For å opprette balansen er det derfor viktig å forsøke å kutte forbruket og redusere de mange utgiftspostene i husstanden. Her er noen smarte ting du kan gjøre:

1. Undersøk om du kan spare penger på å bytte strømleverandør. Du kan nemlig spare mange penger på å skifte, og det er helt gratis. Strømregningen består av to deler: nettleie og kjøp av kraft. Nettleien får du gjort lite med, men når det gjelder innkjøp av selve strømmen, kan det være mye å hente. Nettsider som Strømpris og Elskling tilbyr en tjeneste som enkelt lar deg sammenlikne priser og tilbud fra en rekke leverandører. Noen få tastetrykk senere har du kanskje funnet en strømleverandør som gir deg en mye mer behagelig strømpris å forholde deg til hver måned – enkelt, og veldig greit!

2. Lag ditt eget budsjett ut fra SIFOs praktiske referansebudsjett. Denne kalkulatoren viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer husholdninger og hvor mye man trenger for å opprettholde et rimelig forbruksnivå. Ved å lage et budsjett får du bedre oversikt over familiens totale månedlige forbruk – og kan stramme inn deretter.

3. Forsøk å finne ut om du kan spare penger på å bytte bank eller mobilselskap – ingen vits i å kaste bort penger på dårlige bankbetingelser eller dyre mobilabonnement!

4. Bli bevisst på strømforbruket i husstanden, og les deg opp på denne artikkelen om hvordan hele familien kan samarbeide om å spare strøm.

5. Planlegg de daglige innkjøpene nøye på forhånd og unngå utskeielser. Lag handleliste før du drar til butikken, styr vekk fra kjøpesentre der du kan bli fristet til å bruke penger, lag mat hjemme og hold utkikk etter gode tilbud i for eksempel kundeaviser.

6. Reduser bilkjøringen. Med mindre avstanden til reisemålet er uforholdsmessig lang eller at været ikke tillater det, tjener man mye på å ta i bruk sykkelen eller bena – både i form av bedre helse og lavere drivstoffutgifter. Visste du forresten at elbil har en tredjedel av drivstoffutgiftene til en bensinbil, i tillegg til at den passerer gratis i bomstasjoner og har lavere vedlikeholdskostnader?

7. Selg unna overflødige ting i hjemmet på for eksempel Finn.no. Har du ikke brukt speilreflekskameraet ditt like mye som du trodde du skulle? Eller har du kanskje noe klær du ikke lenger bruker? Ta en runde i huset og undersøk om det er ting du kan kvitte deg med.

Dersom du likevel ikke kommer i balanse etter å ha fulgt disse rådene, finnes det andre løsninger som lar deg gjenvinne kontrollen. Har du boliglån, kan du for eksempel søke om utsettelse på ett eller flere fradrag. Du kan også be om betalingsutsettelse hos Lånekassen dersom du har studielån. Husk bare at det fortsatt vil løpe renter på slike lån, så helt gratis er det ikke. Det er likevel en bedre løsning enn å ty til forbrukslån eller opparbeide deg skyhøye MasterCard-regninger.

Følger du disse rådene, er sannsynligheten stor for at du også har råd til neste års sydentur – og kanskje kan unne deg både én og to paraplydrinker på stranden.

Last ned gratis e-bok: 15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil Last ned nå

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner