4. september 2018
3 Min

Fossilfri hverdag

Innbyggere i Østfold må venne seg til fossilfri transport. Nå testes de ulike alternativene.

Samtlige av kommunene i Østfold og Folloregionen har forpliktet seg til fossilfri transport innen 2030. Det er altså ikke bare privatpersoner som skal bidra til det grønne skiftet. Kommuner og næringsliv må også ta ansvar og ta i bruk ny grønn teknologi. For å bli kjent med mulighetene og teknologiene, har Østfold fylkeskommune startet prosjektet «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy». Prosjektet leier inn aktuelle fossilfrie maskiner og elsykler som de låner ut gratis, noe som har skapt ventelister og enorm interesse.

Fossilfri hjullaster

Kramer 5055e - elektrisk hjullaster

Tunge maskiner - store utslipp

Maskiner, verktøy og tunge kjøretøy står for en stor del av CO2-utslipp i norske kommuner. I Østfold utgjør denne sektoren minst 16 prosent av utslippene. Partikkelforurensning er direkte helseskadelig og anleggsarbeidere utsettes nødvendigvis for en stor mengde tunge maskiner med tilhørende store partikkelutslipp. Ett annet «utslipp» som også er direkte helseskadelig er støy. Støyende arbeidsmiljø og støyende maskiner vet vi har negative helsekonsekvenser og er til stor irritasjon for medtrafikanter, naboer og maskinoperatører. Nye elektriske maskiner reduserer støyen betraktelig. Sjekk video nederst i innlegget.

Bompenger!

Tyngre kjøretøy betaler i dag for passeringer i bommer slik som privatbilister gjør. Politikerne ønsker å bruke lommeboka som motivator for å velge biogass, elektrisitet og hydrogen som alternativ til diesel og bensin. 

Gjennom samarbeid med Elbilforeningen og Biogass Oslofjord jobber vi for å finne ut hva som er de nødvendige rammevilkårene for at overgangen til elektrisitet, biogass og hydrogen skal lykkes. Det bør innføres redusert pris for biogassbiler i bomringene, slik at også tyngre kjøretøy kan få lagt om til fossilfrie drivstoff. Dette jobber Biogass Oslofjord med i disse dager. Offentlig innkjøpsmakt ser vi har stor effekt, og bevisstgjøring rundt dette er helt avgjørende for å lykkes. Vi vil også jobbe lokalt og regionalt for å finne gode løsninger for lading og fyllestasjoner for biogass og hydrogen, sier nestleder Cecilie Agnalt i Samferdselskomiteen i Østfold fylkeskommune (Ap).

Cecilie Agnalt

Cecilie Agnalt, nestleder Samferdselskomiteen Østfold fylkeskommune (Ap).

Erfaringer så langt

Som forventet er det alltid skepsis til ny teknologi og nye løsninger. Spørsmål om rekkevidde, utstyr og løftevekt går igjen, men de fossilfrie maskinene overbeviser og de fleste smiler etter prøvekjøring.
Ifølge H&H Maskin i Moss, som leverer flere av maskinene, har prosjektet vært helt avgjørende for å opprette interesse og overbevise kunder. Bedriften har solgt 15 maskiner etter Østfold fylkeskommune begynte med utlån av de fossilfrie maskinene i 2017.

Movar2

Ett tråkk og du er hekta!

Nå er det ganske flatt i Østfold, men elsykkelen kan likevel være en god erstatter for bilen i mange sammenhenger. Flere kommuner i fylket låner nå ut elsykler gratis slik at Ola og Kari kan få testet hvor smart elsykkel faktisk er. I Moss er det allerede lange ventelister på lån av elsykkel. I skrivende stund er det rundt 30 på venteliste og det er gode sykler som lånes ut. Tilbudet finansieres av midler fra Klimasats gjennom Klima Østfold og Interreg Norge-Sverige-prosjektet Fossilfri2030.

Les også: Kort innføring i elsykkelverden

New call-to-action

Slik fungerer det:

  • Det er gratis å låne en sykkel, men lånetakeren må ha fylt 18 år og ha lånekort på biblioteket.
  • Sykkelen lånes ut i én uke – og ytterligere en uke om det ikke er venteliste.
  • Sykkelen må oppbevares trygt, behandles pent og leveres rengjort.

Biblioteket gir låneren en kort opplæring, men tar ikke ansvaret for skader som oppstår grunnet utlånet.

Video: Kongehuset tester elektriske maskiner for bruk i slottsparken

 

 

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner