Vurderer du å skaffe deg en elektrisk grill? Grillmester Ole Anders Hanssen gir deg sine beste råd for hva du bør tenke på når du velger grill.
Er elektriske griller egentlig mer klimavennlige enn kull og gass? Ikke nødvendigvis, forteller grillmester Ole Anders Hanssen i Weber Grill.
Hvor klimavennlig grillen din er, kommer nemlig an på hvor strømmen din kommer fra og hvordan grillkullet er produsert, forklarer han. Strøm som kommer fra et kullkraftverk er nok mindre klimavennlig enn FSC-sertifisert grillkull.
Hva du legger på grillen kan altså ha en større innvirkning på klimaet enn selve grillen. Å spise aubergine, squash og sopp – for å ta noen eksempler – er bedre for klimaet enn rødt kjøtt.
Det finnes likevel flere gode grunner til å gå for den elektriske grillen, blant annet for å blidgjøre naboene dine. Men mer om det litt senere.
Først lurer vi på hva vi bør tenke på når vi skal velge grill.
– Hvis det stort sett går i pølser, hamburgere og andre klassiske grillretter, er det viktig å finne en grill som kan oppnå høy varme og ha stor nok grillrist til å mette alle, sier Hanssen.
To voksne trenger nemlig ikke en like stor grill som en familie på fem.
– Ønsker du også å bake med grillen, er det viktig at du finner en grill som har en indirekte varmesone, sier han.
Mye har skjedd med de elektriske grillene gjennom årene. Før var det ofte et problem å få grillen varm nok til å få den gode stekeskorpen på biffen. Selv om det ikke lenger stemmer, er det likevel verdt å merke seg at det kan være stor kvalitetsforskjell mellom de ulike modellene.
– Du får gjerne mer stabil høy varme med de gode modellene. Dessuten får du best resultat om grillen har et lokk. Det gir mindre varmetap og gjør det enklere å oppnå ønsket varme på grillen, sier han.
Selv er Hanssen en stor tilhenger av elektriske griller. Her er grunnene til det:
Mange tror at en elektrisk grill ikke gir deg den klassiske grillsmaken, men det stemmer ikke, mener Hanssen.
– Jeg har flere ganger tilberedt perfekt biff på elektrisk grill som har flotte grillmerker og deilig grillsmak, sier grillmesteren.
Hanssen forklarer at den karakteristiske grillsmaken kommer av at fett og salt drypper fra kjøttet, fordamper når det treffer den glovarme grillen og tas opp igjen av kjøttstykket.
Resultatet har naturlig nok noe med bruken å gjøre også.
– Jeg griller alltid med lokket nede. Det er enda viktigere med en elektrisk grill, da du både får mindre varmetap og overvarme på det du griller, sier han.
– Har du en god grill som gir deg en høy temperatur, funker den like godt til fisk, kjøtt og grønnsaker. En temperatur mellom 180-220 grader er optimalt for det aller meste.
Hanssen har tilberedt de fleste klassiske grillretter med en strømdrevet grill.
– Jeg har laget alt fra pulled pork, som skal stå på lav, lav varme i 10 til 12 timer og tilføres røyk, til pizza som skal stekes på 300 grader, sier han.
Fordelen med en elektrisk grill er at den er enkel å bruke, tar liten plass å oppbevare og har ikke behov for ekstra brensel, slik som gass eller kull.
– Så lenge du har strøm tilgjengelig, er det egentlig bare å skru den på. Dette er spesielt praktisk for de som bor i en bygård og ikke ønsker å bære tunge gassflasker opp trappene, sier Hanssen.
Med et elektrisk varmeelement blir det heller ikke røykutvikling ved opptenning, slik vi ofte får med kullgriller.
– Naboene setter ofte pris på elektriske griller, sier Hanssen.
Noe av det beste grillmesteren vet, er å grille kyllinglår og nykål.
– Dette er to ting jeg veldig ofte griller, i hvert fall når det skal gå litt kjapt, sier han.
Hanssen lager en kjapp kryddermiks og tørrmarinade til kyllingen, og griller den direkte på grillen.
– Har kyllingen skinn eller bein, tåler den grillingen mye bedre. Det er mer fett i de kjøttstykkene, og fett er bra når kjøttet skal grilles.
Nykål kutter han i fire båter og legger båtene rett på grillen. Mens de godgjør seg i varmen, legger han kryddersmør og lar smøret smelte inn i kålen.
– Jeg har servert denne retten selv til store biffelskere, som alle har elsket det, sier han.