stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Her kommer vinteren

Av Dan Joakim Olavesen 27. september 2018

FortumLadeVinter-01

Nei, det er ikke Jokke & Valentinerne som har tatt turen, men det har frostnettene gjort. I den anledning har vi noen tips for deg som elbilist når kuldegradene brått kommer snikende.

Elbiler bruker mer energi om vinteren. Oppvarming av kupé, vinterdekk og kjøring i snø, gjør at rekkevidden minskes. På samme måte som bensin- og dieselbiler bruker mer drivstoff på vinteren, bruker elbiler mer strøm.

Noe du som elbilist har som en fordel, framfor biler som har motorer med mange bevegelige deler, er at motoren til elbilen din ikke bryr seg så mye om det er kaldt ute når det kommer til å starte bilen. Du har derimot andre utfordringer når det kommer til lading, temperatur på batteriet og rekkevidde.

Ladetips for elbil om vinteren

HJEMMELADING:

 • Parker så varmt som mulig for å få mest ut av ladetiden. Når det er kaldt, lader bilen nemlig saktere for å unngå å skade batteriet.
 • Tidsinnstill ladingen slik at bilen er full rett før du skal kjøre. Da har bilen bedre driftstemperatur i det du starter.

Last ned gratis ladeguide: Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader? Last ned nå

HURTIGLADING:

 • Den høyeste effekten får du når batteriet er varmt og har lite strøm. Unngå derfor å hurtiglade etter at bilen har stått parkert i kulda over natten.
 • Hurtigladingen vil være mer effektiv etter en kjøretur på noen mil, eller etter lading ved en normallader.
 • Ikke lad over 70 prosent på hurtiglader hvis du kan rekke frem til neste lader innenfor rekkevidden det gir. Jo mer strøm det er på batteriet, jo saktere går laderen.

Slik forbedrer du rekkevidden på elbilen din i vinterkulden

 • Sett bilen i «Eco»-modus. Da blir den «sløvere» i alle funksjoner (også varmeapparatet), men bruker mindre strøm.
 • Bruk sete- og rattvarme i stedet for varmeapparatet i kupeen – da bruker du mindre strøm.
 • Kjør mykt og unngå brå akselerasjoner og oppbremsinger. Når bilen regenerer og «bremser på motoren», gjenvinnes denne energien til batteriet.
 • Følg med på forbruksmåleren og lær deg hva du må gjøre for å bruke minst mulig energi.
 • Pass på at du har godt med luft i dekkene for å rulle lettere.

Last ned vår ladeapp for Charge & Drive Så finner du fram langs veien

 

  Elbil
Dan Joakim Olavesen's photo

Av: Dan Joakim Olavesen

Dan Joakim er markedskoordinator for Fortum Charge & Drive. Han har tidligere jobbet som kultur- og sportsjournalist, og innen digital design og digital markedsføring. Det frivillige kultur- og musikkliv er det som står hans hjerte nærest. I tillegg er han veldig opptatt av ny teknologi og dingser, og selvfølgelig elbil.

 • Skriv en kommentar

Søk i bloggen