23. juni 2015
3 Min

Hold mobilbatteriet i god helse

Er du lei av at mobilbatteriet ditt bare er en skygge av sitt gamle jeg etter et par års bruk? Vi gir deg de langsiktige rådene for å holde batteriet i tipp-topp form!

Mobiltelefonene har for lenge siden gått fra å være en vanlig telefon til å være alt-mulig-maskiner som bruker mye energi når man skal ta bilder, være på nett, oppdatere Facebook og svare på jobbmail samtidig. Og kanskje også snakke i telefonen, som noen fortsatt gjør i blant. Derfor tømmes batteriet på moderne telefoner på kort tid, sammenlignet med de klumpete mobiltelefonene vi brukte på 1990-tallet.

Vi gir deg rådene for hvordan du bør behandle mobiltelefonen hele året gjennom, så du kan være sikker på at batteriet yter sitt beste når du trenger det som mest.

Ikke la batteriet bli helt tomt eller helt fullt

Moderne mobiltelefoner bruker litium-ionbatterier. Slike batterier trives faktisk best når de er halvveis utladet, og kapasiteten svekkes når man lader til hundre prosent eller går helt tom for strøm for ofte. Holder du batteriet mellom 40 og 60 prosent, kan levetiden på batteriet økes hele 20 til 25 ganger. Likevel har telefonen godt av å lades helt ut omtrent en gang hver måned, så ikke få panikk dersom du går tom for strøm.

Unngå å lade telefonen om natten

På grunn av at litium-ionbatterier ikke liker å lades helt opp, bør du unngå å lade mobiltelefonen om natten. I tillegg sparer du strøm og fjerner en potensiell brannfare. Mobiltelefoner har innebygde sikkerhetsmekanismer som gjør at laderen slutter å tilføre strøm når mobilen er fulladet, men av og til kan denne funksjonen svikte og føre til at telefonen tar fyr. Gassene som avgis i smelteprosessen er svært giftige, og kan sette deg ut av spill lenge før brannalarmen reagerer. Les mer om dette her.

Les også: Strømslukerne

Batteriet liker ikke varme

Du trenger ikke legge mobiltelefonen i fryseren, men det er lurt å hindre den i å bli for varm. Batteriet vil alltid tape kapasitet etter som det blir eldre, og ved 0 grader mister batteriet årlig seks prosent av kapasiteten. Øker vi temperaturen til 25 grader mister batteriet 20 prosent, og ved 40 grader er det hele 35 prosent.

Ved en temperatur mellom 70 og 90 grader risikerer man at batteriet ekspanderer betydelig. I ytterste konsekvens kan det innvendige trykket gjøre at batteriet sprekker opp og ødelegger telefonen.

Unngå derfor å legge fra deg mobiltelefonen i solsteken på sommeren, eller rett ved varmeovnen på vinteren. Ta den også ut av bukselommen når du ikke er på farten, så den ikke ligger tett inntil kroppen og varmes opp.

Unngå trådløs lading

«Hæ – trådløs lading?» tenker du kanskje nå, men ja, mange moderne mobiltelefoner kan lades trådløst, for eksempel ved at de plasseres på et ladefelt på toppen av en bærbar høyttaler. Denne måten å lade på er praktisk, men den reduserer dessverre batteriets levetid. Bruk ledning!

Unngå å la et utladet batteri ligge for lenge

Du har sikkert opplevd å finne fram en batteridrevet dings som ikke har vært i bruk på en stund, hvor batteriet likevel har blitt utladet. Dette skjer selv om enheten ikke er i bruk, men litium-ionbatteriene trives veldig dårlig når de er fullstendig flate. De blir faktisk ustabile og kan være farlige å lade, derfor bør du sørge for at batteridrevne enheter som mobiltelefoner alltid er ladet med minst et par prosent.

Mobilen bør ikke fullades før du tar den i bruk

At man må lade mobilen i mange timer før første gangs bruk stemmer ikke. Med litium-ionbatteriene som finnes i dagens telefoner er det ikke behov for å gjøre dette. Det kan i stedet føre til forringelse av batteriet, heller enn at det styrker kapasiteten.

Hurtiglading reduserer kapasiteten

Det kan være veldig praktisk å benytte hurtigladingsfunksjonen som gjør det mulig å lade telefonens batteri til halvfullt på kort tid. Som med alle de andre funksjonene vi lister opp, fører denne til at batteriets kapasitet blir dårligere. Telefoner som støtter hurtiglading er heldigvis smarte nok til kun å bruke det til delvis å lade batteriet, noe som gjør at kapasiteten ikke minskes like mye som det ville gjort dersom man hurtigladet til for eksempel 90 prosent. For å være på den sikre siden er det likevel best å unngå hurtiglading, dersom man kan.

Kort oppsummert:

  • Ikke la batteriet gå helt tomt mer enn en gang i måneden, og ikke lad det helt fullt
  • Unngå at batteriet bli for varmt – ikke la telefonen ligge lenge i direkte sollys
  • Ikke lad telefonen hele natten
  • Unngå hurtiglading og trådløs lading

Last ned gratis e-bok: 15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil Last ned nå

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner