Home Fortumbloggen Kald vinter kan gi høyere strømregning

Mange har fått høyere strømregninger de siste månedene. Her får du vite mer om årsakene, og hva du kan gjøre for å spare strøm.

Spotprisen er ofte høyere om vinteren enn i sommerhalvåret, og dette er tilfelle også i år. Lave temperaturer gjør også at strømforbruket vårt øker, blant annet fordi vi bruker mer strøm til oppvarming. Mange nettselskaper har i tillegg økt nettleien det siste året, og dette vises på fakturaen fra Fortum dersom du har strøm og nettleie på samme faktura.

Hvorfor strømprisene øker

Strømprisen, eller spotprisen, bestemmes av tilbud og etterspørsel. Tilbudet av strøm er hvor mye strømprodusentene kan produsere til en gitt pris, og etterspørselen er hvor mye strøm vi trenger i samfunnet.

Regn, vind, snøsmelting og mye vann i vannmagasinene gjør at strømprodusentene kan produsere mer strøm, og dette bidrar til lavere priser. Motsatt så gjør tørre perioder, lite snøsmelting eller lite vind at det er mindre ressurser å bruke til strømproduksjon, noe som bidrar til høyere priser. Som nevnt så trenger vi mer strøm på vinteren når temperaturen er lavere, altså går etterspørselen opp, og det bidrar til at strømprisen stiger.

Selve handelen av strøm skjer på strømbørsen Nord Pool. Det er her strømleverandører som Fortum kjøper inn strøm på vegne av kundene. Når spotprisen øker, blir det også dyrere for Fortum å kjøpe strømmen.

Vil du vite mer om strømmarkedet og hva som påvirker strømprisene? Les mer og se en video om dette her

Kulde gir økt strømforbruk

Ifølge Meterologisk institutt så var både november og desember 2023 de kaldeste månedene på over 10 år. Januar startet deretter med ekstremkulde fra Sibir, for så å bli varmere mot slutten av måneden.

Gjennomsnittstemperaturen i januar i år var 4,5 grader kaldere enn i januar i fjor, og strømforbruket hos våre strømkunder var i snitt 25 % høyere i januar i år. Hvis vi sammenligner desember i fjor med januar i år, ser vi at gjennomsnittstemperaturen var 1 grad kaldere i januar, og at strømforbruket var i snitt 7 % høyere. Flere av oss vil altså kunne se et høyere strømforbruk på fakturaen for januar enn på fakturaen for desember. 

I hvilken grad økt strømforbruk påvirker prisen på fakturaen, avhenger også av strømprisen.

Har strømprisene økt?

Strømprisene øker som regel om vinteren, og det er tilfellet også nå. Fra oktober til november 2023 økte gjennomsnittprisen for strøm med over 100 % i de tre sørligste prisområdene NO1 Østlandet, NO2 Sørlandet og NO5 Vestlandet. I samme periode økte snittprisen med ca. 300 % i de nordligste prisområdene NO3 Midt-Norge og NO4 Nord-Norge. Det er med andre ord ikke rart dersom fakturaen din for november ble en del høyere enn oktober.

Prisene har imidlertid ikke bare økt siden den gang. Fra november til desember gikk prisene ned med litt over 10 % i de sørlig prisområdene, mens de gikk opp med ca. 20 % i Midt-Norge og 10 % i Nord-Norge. Fra desember til januar gikk prisene ned i alle prisområder: 2–5 % ned i de sørligste prisområdene, ca. 20 % ned i Midt-Norge og 35 % ned i Nord-Norge. Selv om strømprisene har gått noe ned fra januar til desember, har de svingt mer. Det betyr at når på døgnet du har brukt strømmen, vil ha mer å si for strømregningen for januar enn for desember-regningen. 

Under ser du gjennomsnittsprisene for strøm i januar. Prisene er i øre per kilowattime, inkl. mva. for alle prisområder unntatt Nord-Norge.

  • Østlandet (NO1): 114,81
  • Sørlandet (NO2): 107,77
  • Midt-Norge (NO3): 80,53
  • Nord-Norge (NO4): 44,58
  • Vestlandet (NO5): 112,90

Vil du vite mer om strømprisene de siste månedene? Les mer om historiske strømpriser.

Hvordan beregnes strømprisen som jeg ser på min faktura?

Dersom du har en spotprisavtale, så er strømprisen per kilowattime som du ser på din faktura, et gjennomsnitt for hele måneden. Da er det faktisk ingen som har akkurat samme månedlige gjennomsnittspris for strøm som du har.

Strømprisen endrer seg time for time, og med en spotprisavtale så betaler du det strømmen koster akkurat den timen du bruker strøm. Hvis du for eksempel bruker mye strøm rundt middagstid rundt kl. 17 når spotprisen ofte er høy, vil dette dra gjennomsnittsprisen din for måneden opp. Ingen bruker strøm helt likt i løpet av en måned, derfor vil prisen på fakturaen også variere fra person til person. 

Husk at strømstøtten dekker 90 % av strømprisen i timer der prisen går over 91,25 øre/kWh inkl. mva. Hvis timesprisen for strøm for eksempel er 200 øre/kWh, blir din pris etter strømstøtte 102,13 øre/kWh inkl. mva. Les mer om strømstøtte her.

Nettleien har økt for mange

Nettleie er det du betaler for å få transportert strøm til boligen din, og betales til det nettselskapet som eier og drifter strømnettet der du bor.

Mange nettselskaper har økt prisene det siste året. Ifølge Europower er nettleien i gjennomsnitt 15 % høyere nå enn ved starten av 2023. Dersom du har strøm fra Fortum og nettleie på samme faktura, såkalt gjennomfakturering, kan du se på fakturaen hva du betaler i nettleie. Du kan i tillegg se i Fortum-appen hvor stor andel av strømregningen som er nettleie:

👉 Åpne appen, gå til Faktura, trykk på fakturaen du ønsker mer informasjon om, og trykk på feltet der adressen din står.

Prisene til din lokale netteier finner du også på deres nettsider, og de skal alltid varsle deg ved prisendringer. Vil du vite mer om nettleie og hva du kan gjøre for å ikke betale mer enn du må? Les mer her.

 

Tips til en lavere strømregning✔️ Følg med på strømprisene i appen og prøv å styre energikrevende aktiviteter som lading av elbil, oppvaskmaskin, tørketrommel og vaskemaskin til perioder der strømprisen er lavere.


⚠️ Samtidig bør du ikke bruke for mye strøm på en gang, ettersom det vil gi høyere effekttopper – noe som kan øke fastleddet på nettleien Husk også at man må være tilstede og våken når energikrevende apparater går, på grunn av brannfare.

✔️ Reduser innetemperaturen og hold den temperaturen jevn gjennom døgnet ved å utnytte perioder med laveste pris i størst mulig grad.✔️ Hold lavere temperatur i rom som ikke skal brukes, og lukk døren inn til kalde rom.

⚠️ Husk at temperaturen ikke må være lavere enn 10 grader i rom som har vannrør i vegger eller gulv.

Fortum-kunder har tilgang til nesten 100 sparetips i Fortum-appen og på Min side. Sjekk at boligprofilen er oppdatert, slik at tipsene blir tilpasset deg.

Her kan du lese mer om hvordan du varmer opp boligen i kulda.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen