Inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Gratis sjekkliste for deg som flytter
Resultater

Posts containing:

Trenger jeg jordfeilbryter til lading av elbil?

Mange lader elbilen uten jordfeilbryter eller jordfeilvern type B. Det kan i verste fall føre til farlige ulykker både for elbileieren og for naboene.  

Det er helt trygt å lade elbiler i private boliger, men det er viktig at man har et ladepunkt som følger sikkerhetsforskriftene. 

Et av kravene som norske myndigheter har satt til ladepunkt for elbil, er at det skal benyttes en egen kurs til ladepunktet som har en jordfeilbryter type B.  

Hva er en jordfeilbryter? 

En jordfeilbryter er en bryter som slår av strømmen i kursen den er koblet til dersom den oppdager at det er en jordfeil. Jordfeil oppstår når strømførende ledninger kommer i kontakt med jordete og utsatte deler av det elektriske anlegget, eller i direkte kontakt med jordleder. Jordfeil kan for eksempel oppstå i en varmtvannsbereder, varmekabler eller ved at en spiker eller skrue treffer en ledning.  

Får du støt i kontakt med elektrisk utstyr, så er det et tegn på at det er jordfeil et sted i det elektriske anlegget ditt eller hos en av naboene dine som er koblet til samme strømnett som deg.  

Og hva er så spesielt med en jordfeilbryter type B? 

En jordfeilbryter type B sikrer kort forklart anlegget mot likestrømsfeil. Et elbilbatteri lades med likestrøm (også kjent som DC – Direct Current), mens strømnettet vi bruker i norske boliger er vekselstrøm (også kjent som AC – Alternating Current).  

FØLG STRØMVIPPA PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM!

Med en jordfeilbryter type B sikrer du at likestrøm ikke flytter seg fra batteriet i elbilen og tilbake inn i det elektriske anlegget i boligen din. Dette kan medføre at A-klasse (eller tidligere AC-klasse) jordfeilbrytere kan få redusert utløsefunksjon, og i verste fall ikke løse ut på øvrige jordfeil i installasjonen. 

I Norge har det blitt bestemt at alle elbilladere skal ha jordfeilbryter klasse B forankoblet fordi man ikke vet hva slags bil som kobles til, og dermed hindre en unødvendig dokumentasjonsprosess. 

Kan virke inn på forsikringssaker

Dersom uhellet skulle være ute, og du har benyttet en stikkontakt eller et annet type ladepunkt uten jordfeilbryter type B, vil det kunne påvirke et eventuelt forsikringskrav.

Ladestasjon ferdig installert fra Fortum

Fortum tilbyr ferdig installerte ladestasjoner som dekker alle behov.Les mer om Fortums komplette ladeløsninger og se hvordan Fortums hjemmeladestasjoner installeres i filmen nedenfor.

New call-to-action

 

Relaterte innlegg

Bevegelse

   |   
Det hevdes i blant at elbiler er mer brannfarlige enn andre biler, og bør holdes unna parkeringsgarasjer. Vi har undersøkt om det stemmer.
Les mer

Bevegelse

   |   
Batteriet er elbilens hjerte, og elbilens mest dyrebare element. Da er det heller ikke så rart at vi kan uroe oss over nedsatt kapasitet og dårligere brukeropplevelse. ...
Les mer
Abonnér på bloggen
Kategorier
Bla gjennom blogginnlegg basert på temaer.
Din guide til elbil - CTA
Strømavtaler
Kundeservice

Vårt kundesenter for strømkunder er åpent på hverdager mellom kl. 08.00 til 16.00

Private kunder eller bedrifter:
+47 21 49 69 10

For henvendelser til Charge Drive:
Vedr. kundeforhold:
+47 21 49 69 10 (kl. 08.00 – 16.00)

For teknisk support:
+47 22 55 54 24 (24 timer i døgnet)

Du kan også chatte med oss eller sende forespørselen din via et skjema ved å klikke på knappen nedenfor

Ta kontakt med oss

Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader?

Last ned gratis ladeguide: Denne guiden vil gi deg oversikt og innsikt som igjen gir grunnlag for å vurdere hva som er den beste løsningen for deg.

Last ned nå