Inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Gratis sjekkliste for deg som flytter
Resultater

Posts containing:

Hva er forskjellen på vekselstrøm og likestrøm?

… Og hva har det ikoniske metallbandet AC/DC med saken å gjøre?

Elektrisk strøm er elektrisk ladning, altså elektroner, i bevegelse. Men visste du at alle tingene som trenger elektrisitet i huset ditt ikke nødvendigvis bruker samme type strøm? Den viktigste forskjellen mellom likestrøm og vekselstrøm, er retningen strømmen beveger seg i.

Likestrøm vs. vekselstrøm

Likestrøm har en konstant strømstyrke, og beveger seg i en uforanderlig retning. Det er for eksempel denne typen strøm du bruker i fjernkontrollen til tv-en, i og med at den går på batteri. Dersom man lager en grafisk fremstilling av likestrøm, vil den være en rett linje.

Vekselstrøm er definert i Store Norske Leksikon  som «elektrisk strøm som skifter retning periodisk, slik at det i middel går like mye strøm i begge retninger langs en leder». Det er også denne vekslingen av retninger (mellom positiv og negativ) som har gitt vekselstrømmen navnet. Grafisk fremstilt ser likestrøm og vekselstrøm veldig forskjellige ut. Der likestrøm går i en rett linje, oppfører vekselstrøm seg som en sinuskurve, eller et bølgelignende mønster.

LES OGSÅ: AC/DC fikk navnet fra en symaskin - og andre rockefakta

Når brukes vekselstrøm og likestrøm?

Mens likestrøm brukes mest i batterier, er det vanligvis vekselstrøm som benyttes i forbindelse med produksjon, overføring, frekvensendring og generell bruk av strøm.

En laptop er et eksempel på en elektrisk ting som faktisk går på både like- og vekselstrøm. Vekselstrømmen som kommer fra stikkontakten i veggen omformes til likestrøm av den lille «klumpen» midt på ladeledningen, før den overføres til batteriet i laptopen.

AC/DC

Visste du at metallbandet AC/DC hentet inspirasjon til navnet sitt fra nettopp likestrøm og vekselstrøm. Likestrøm kalles nemlig DC (Direct Current) på engelsk, og vekselstrøm AC (Alternate Current), og da bandmedlemmene kom over betegnelsen AC/DC på en symaskin som ble brukt til å lage kostymer for dem, syntes de at det var et bra symbol på den rå kraften i musikken deres, ifølge dailymail.co.uk

Last ned gratis e-bok: 15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil Last ned nå

Relaterte innlegg

Bolig, Bærekraft, Bevegelse

   |   
Har du noen gang tenkt på hvilken rolle elektrisitet spiller i livet ditt? Eller hvordan livet ditt hadde blitt uten? Bare fra du har slått på lyset om morgenen, sjekket ...
Les mer

Bærekraft

   |   
Opprinnelsesgaranti er en merkeordning for elektrisitet som viser at en viss mengde fornybar strøm er produsert ved et bestemt kraftverk. Kjøper du miljømerket strøm, ...
Les mer
Abonnér på bloggen
Kategorier
Bla gjennom blogginnlegg basert på temaer.
Din guide til elbil - Last ned
Strømavtaler
Kundeservice

Vårt kundesenter for strømkunder er åpent på hverdager mellom kl. 08.00 til 16.00

Private kunder eller bedrifter:
+47 21 49 69 10

For henvendelser til Charge Drive:
Vedr. kundeforhold:
+47 21 49 69 10 (kl. 08.00 – 16.00)

For teknisk support:
+47 22 55 54 24 (24 timer i døgnet)

Du kan også chatte med oss eller sende forespørselen din via et skjema ved å klikke på knappen nedenfor

Ta kontakt med oss

Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader?

Last ned gratis ladeguide: Denne guiden vil gi deg oversikt og innsikt som igjen gir grunnlag for å vurdere hva som er den beste løsningen for deg.

Last ned nå