18. desember 2020
2 Min

Hva gjør du hvis strømmen går?

Vær sikker på at du har alt du trenger hvis strømmen skulle forsvinne.

Strømmen kan plutselig forsvinne, og spesielt i vinterhalvåret når det er uvær.

Er det mørkt og kaldt i tillegg er det ekstra kjedelig å oppdage at man er tom for ved eller mangler fyrstikker.

Vær føre var, og sjekk at du har det du trenger ved et strømbrudd. Her er tipsene til hva du bør gjøre før lyset går.

1. Hent ved og sjekk lysbeholdningen

Har du vedovn eller peis, er det sjelden et problem å holde seg varm. Men sørg for å ha nok ved tilgjengelig, og gjerne innendørs før stormen setter inn. Gassovn er et alternativ for den som ikke kan fyre med ved, og det finnes både flyttbare og vegghengte modeller.

Et lager av stearinlys, telys og fyrstikker er alltid kjekt å ha på lur. Ha det lett tilgjengelig, slik at du finner det i mørket.

Er du kritisk avhengig av strøm, anbefales det å ha et strømaggregat for nødstrøm i boligen din.

2. Fyll skapene med hermetikk

Vannet kan også forsvinne ved et strømbrudd, om man er avhengig av et pumpesystem. Da er det smart å være føre var, og fylle opp noen store flasker eller vanndunker før et eventuelt uvær. Da har du til både matlaging og drikke.

Hermetikk, tørrmat og annen mat som ikke er avhengig av nedkjøling, er smart å ha i skapet ved et strømbrudd. Kjøp inn så du har pulverkaffe, teposer og posekakao, hvis du liker det.

Maten i kjøleskapet og fryseren kan bli ødelagt hvis strømbruddet er langvarig. Hold døra lukka mest mulig så ikke kulden slipper ut. Er det kjølig ute, er det bare å sette matvarene på balkongen eller på trappa.

Til å lage mat og koke vann kan du bruke et propanapparat eller et stormkjøkken.

3. Ha lommelykter klare

Invester i noen gode lommelykter og hodelykter, og husk å ha ekstra batterier liggende. Lommelykter og lamper med LED-lys har batteritid som varer lenge. Det finnes også oppladbare lamper du kan kjøpe, hvis du vil ha litt ekstra lys.

4. Lad batteriene dine

Alt som går på batteri, er praktisk når strømmen forsvinner. En batteridrevet radio kan være hyggelig å ha. En bærbar mobillader, helst fullt oppladet, er lurt å ha tilgjengelig slik at du kan lade mobilen.

5. Ha noen ullplagg tilgjengelig

Ull er gull, og spesielt i vintermørket. Finn fram ullpledd, ullsokker, ulltrøyer, ullgensere og stillongs. Kle deg gjerne i lag på lag om nødvendig.

Kos deg!

Uvær kan være skremmende og skummelt, særlig om strømmen forsvinner over lengre tid. Gjør det beste ut av det! Lag noe godt å drikke, ha snacks i skåla og finn fram brettspill, kortstokk, ullpledd og ullsokker, tenn stearinlys og rigg deg til i sofaen. Med hodelykt kan du fint strikke eller lese bok eller tegneserier.

PS! Det kan være praktisk å laste ned appen fra de som drifter strømnettet der du bor. Eller besøke nettsiden deres hvis strømmen er borte. Da kan du enkelt se status på strømbruddet, og ofte også et estimat på hvor lang tid det tar før de får strømmen tilbake.

10 tiltak for en tryggere bolig

Abonnér på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonnér