stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Hvor mye forurenser solceller?

Av Stian Mathisen 15. august 2017

solceller_montering.jpg

Som med alt annet som lages på fabrikker, så medfører produksjon av solcellepaneler et klimautslipp. Er solceller egentlig skjulte miljøbomber?

Vi tok en telefon til generalsekretær Ragnhild Bjelland-Hanley i Norsk Solenergiforening for å få fakta på bordet.

– Man kan som en tommelfingerregel si at det normalt tar mindre enn to år før solcellene har produsert like mye energi som trengs for å produsere dem. Samtidig har solceller en levetid på 30 til 40 år, sier Bjelland-Hanley.

Materialene som de fleste solceller lages av, er verken sjeldne eller skadelige.

– De fleste solcellene på markedet i dag er laget av silisium. Silisium er det nest mest vanlige grunnstoffet i jordskorpen, og det er ikke helse- og miljøfarlig. En annen gruppe solceller er tynnfilm solceller. Tynnfilm produseres på forskjellige måter, og noen av disse kan inneholde helse- og miljøfarlige stoffer. Dersom du vurderer solcellepaneler av tynnfilm, kan du spørre leverandøren om dette, sier Bjelland-Hanley.

Kort oppsummert:

  • Det tar vanligvis under to år for et solcellepanel å produsere like mye energi som det trengs for å produsere det
  • Solcellepaneler har en levetid på 30 til 40 år

Last ned gratis e-bok: 15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil Last ned nå

Stian Mathisen's photo

Av: Stian Mathisen

Stian Mathisen er kommunikasjonsansvarlig i Fortum og redaktør for Strømvippa. Han har tidligere jobbet i Utenriksdepartementet og som journalist. Stian mener strøm fra fornybare kilder er en av løsningene på klimautfordringene, blant annet gjennom elektrifisering av transportsektoren og overgang til utslippsfrie biler. Stians familie har hatt en Nissan Leaf elbil som eneste bil siden mai 2015, men selv om Stian er fan av alt som går på strøm, har han fortsatt bensingressklipper og gassgrill.

  • Skriv en kommentar

Søk i bloggen