stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Hvordan finne billigste strømavtale

Av Stian Mathisen 30. juli 2015

strompris_forside.jpg

Det finnes mange hundre strømavtaler å velge mellom i Norge. Hvordan sikre at du har den som er best for deg?

Strømpris.no er et nettsted fra Forbrukerrådet som hjelper deg å finne den beste strømavtalen for deg, ved å sammenligne de ulike avtalene på det norske markedet. Oppgi hvor du bor, så viser avtalevelgeren de billigste avtalene for deg, basert på hvor mye strøm du bruker.

Mens noen strømavtaler har priser som følger markedet, har andre strømavtaler fastpriser, så du betaler det samme hver måned. Noen avtaler har opprinnelsesgaranti for fornybar strøm, mens andre forutsetter bruk av efaktura eller avtalegiro. All denne informasjonen, og muligheten til å sammenligne avtaler, kan du gjøre på Strømpris.no.

Spotpris, variabel pris, innkjøpspris og fastpris er noen av begrepene som benyttes på Strømpris.no. Her finner du en forklaring på hva disse strømavtalene innebærer:

Spotpris

En spotpris strømavtale følger den gjennomsnittlige månedsprisen på kraftbørsen Nord Pool Spot. Det er på Nord Pool Spot strømselskapene kjøper strømmen, som de selger videre til deg. Med en spotprisavtale betaler du altså den uveide, gjennomsnittlige månedsprisen strømselskapene har betalt for strømmen de har solgt videre til deg, i tillegg til et påslag, som er strømselskapets fortjeneste. Spotpris er den typen avtale som historisk har vist seg å ha lavest gjennomsnittlig pris.

Variabel pris

En strømavtale med variabel pris innebærer at prisen er lik den tilbudte de nærmeste 2-3 ukene. Deretter kan den endres med to ukers varsel. Strømselskapet behøver ikke varsle deg om endringen direkte, det holder at de offentliggjør den på sitt nettsted.

Fastpris

Har du en strømavtale med fastpris, betyr det at du alltid betaler den samme prisen per kWh du forbruker, selv om prisen på Nord Pool Spot endrer seg. Fordelen med en fastprisavtale er at du får forutsigbare utgifter, men ulempen er at det på sikt er en dyrere avtale enn spotprisavtaler, hvor prisen du betaler endres etter markedets strømpris.

Innkjøpspris

Strømprisene på Nord Pool Spot varierer gjennom hele døgnet. Har du en strømavtale med innkjøpspris, betyr det at du betaler et gjennomsnitt som er veid for når du bruker mest strøm, og ikke et rent gjennomsnitt for hva spotprisen har vært hele døgnet. Ettersom strømmen er dyrest i de periodene vi bruker mest strøm, på morgenen og ettermiddagen, betyr det at en slik avtale blir dyrere enn en spotprisavtale, der du betaler det uveide gjennomsnittet for hele døgnets strømpris.

Du finner forklaring på flere strømbegrep i vår Strøm-ordliste.

Last ned gratis e-bok: 15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil Last ned nå

Stian Mathisen's photo

Av: Stian Mathisen

Stian er kommunikasjonssjef i Fortum. Han mener elektrifisering av samfunnet med strøm fra fornybare kilder i kombinasjon med bedre utnyttelse av jordas ressurser er viktige løsninger på klimautfordringene.

  • Skriv en kommentar

Søk i bloggen