Fortumbloggen

Hvordan gjør du hytta smart og trygg?

Skrevet av Kjell Ivar Tungland | des 29, 2022

Hjemmene våre blir stadig smartere, og både lys, lyd og temperatur kan styres via apper og stemmegjenkjennelse.  Trenden har for lengst inntatt hyttene også, som gjør at du kan holde et øye med den og passe på når du ikke er til stede. Vi har samlet sammen fire tips til hvordan du kan gjøre hytta smart og trygg.

Solcelleanlegg: Hev komfortnivået på hytta

Et solcelleanlegg produserer elektrisitet ved å utnytte energien fra solstrålene. Når solen skinner, produserer solcelleanlegget ditt ren, fornybar energi. Solcellene er mest effektive i sollys, men produserer også elektrisitet når det er overskyet. Ved hjelp av apper som bruker smart-teknologi, kan du holde oversikt over strømproduksjonen din.

Solcelleanlegg kan installeres både på hytter med og uten strøm. Har du innlagt strøm, kan det redusere strømregningen din, og har du ikke innlagt strøm, kan det øke komforten på hytta. Det er lurt å ha en ekstra energikilde til å varme opp hytta, fordi solcellene ofte produserer minst kraft når du trenger oppvarming mest.

Visste du at du kan få inntil 28.750 kroner i støtte av Enova når du begynner å produsere din egen elektrisitet? Ifølge Enova er det flere gode grunner til å velge solceller:

  • Solceller er relativt enkelt å installere, og det er mange tilbydere på det norske markedet.
  • Bruk av solceller integrert i bygningen kan erstatte fasadeplater og/eller tak.
  • Sol- og vindkraft er fornybare og miljøvennlige energiformer.

Vannlekkasjesensor: Sikre deg mot vannlekkasje

Vannlekkasjer kan være små og vanskelige å få øye på, men de kan likevel gjøre stor skade. Skulle du være så uheldig å bli utsatt for vannlekkasje på hytta, er det derfor viktig at det oppdages raskt. Ved å installere en eller flere vannlekkasjesensorer på utsatte steder, kan får du beskjed på mobilen med én gang noe skulle skje.

Produsenter av vannlekkasjesensorer har apper du kan koble opp til mobilen din. Når sensoren registrerer vann eller lekkasje, blir du varslet.

Det er også mulig å koble vannlekkasjesensor til hovedstoppekranen, slik at vannet stenges ved lekkasje. Siden vi oppholder oss mer hjemme enn på hytta, er et slikt verktøy nyttig.

Sikkerhetskamera: Unngå innbrudd

Å sikre hytta mot innbrudd er minst like viktig som å sikre boligen, særlig fordi vi oppholder oss sjeldnere på hytta enn hjemme. For å sikre deg mot innbrudd, kan du vurdere å installere overvåkningskamera – enten inne eller ute, eller begge deler.

Utendørs kan være lurt å plassere et kamera på hvert hjørne, gjerne under takskjegget, og peke langs veggen. Skal du bare ha ett kamera ute, bør det plasseres på veggen ved siden av inngangsdøren. Innendørs bør du plassere kameraet innerst i hjørnet i stua, og det bør være et kamera med PTZ-funksjoner (pan/tilt/zoom), slik at du kan styre filmingen via mobilapp.

Et sikkerhetskamera filmer enten hele tiden, eller når det registrerer bevegelse i synsfeltet. Når sensorene slår ut, får du varsel på mobilen via en app. Da kan du se opptaket, og eventuelt ringe politiet. Det finnes også kameraer med alarm som utløses og uler.

Et annet godt tips er å sette opp et skilt hvor det står at du har alarm og overvåkningskamera. Det kan virke avskrekkende på tyver.

Smartplugg: Fjernstyr varmen

Tenk så deilig å alltid kunne komme frem til en god og varm hytte sent på kvelden etter flere timer i bil, eller etter en lang dag på ski? Ved å fjernstyre varmen kan du alltid sørge for riktig temperatur på hytta og ha kontroll over strømforbruket. Det kan du gjøre med en smartplugg som du kobler mellom veggkontakten og ovnen. Smartpluggen kan slå av og på strømmen via WiFi, et radionettverk eller via SMS hvis du ikke har internett på hytta.