stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Hvordan har strømprisen endret seg siden 1980?

Av Thea Petrine Hammer 12. juli 2016

strompris_820x510.jpg

Vi har undersøkt hvordan og hvorfor strømprisen har endret seg siden 1980.

— Spesielt for strømprisen, er jo at den svinger veldig sammenliknet med andre varer – både gjennom døgnet, måneden og året, og fra år til år. Dette er annerledes med dagens spotprisabonnementer fra de tradisjonelle standard variabel-kraftprisene, hvor prisen svingte langt mindre, sier Magne Gundersen. Han er forbrukerøkonom hos Sparebank1 og kjent fra tv-programmet Luksusfellen. Ifølge SSBs konsumpriskalkulator, var 100 kroner i 1980 verdt det samme som 347,76 kroner i 2015. Dermed er det også naturlig at strømprisen har steget en god del i det samme tidsrommet. I 1980 var den gjennomsnittlige strømprisen i Norge, inkludert nettleie, merverdiavgift og alle avgifter, 15,2 øre per kilowatt time (kWh). I 2015 var prisen 80,9 øre/kWh.

Statlige avgifter har ført til prisoppgang

- Selv om strømprisen har variert mye de siste årene, er den langsiktige tendensen stigende. Det skyldes ikke bare at pengene er mindre verdt i dag enn for 35 år siden, men også nye avgifter som har blitt innført av myndighetene, sier Magne Gundersen.
 
 
 
 
 

 

Forbrukerøkonom Magne Gundersen

— Strømprisen kan i perioder være veldig høy, men når kraftverkenes vannmagasiner er fulle kan prisen bli ekstremt lav. Selv om strømprisen har variert mye de siste årene, er den langsiktige tendensen stigende.  Det skyldes ikke bare at pengene er mindre verdt i dag enn for 35 år siden, men også nye avgifter som har blitt innført av myndighetene, sier Gundersen. Strømprisen er i dag omtrent fem ganger høyere enn den var i 1980. Ser vi bort fra de statlige avgiftene som har tilkommet i denne perioden, ville prisen vært omtrent tre ganger høyere. — Hvis vi sammenlikner prisveksten på strøm med andre råvarer som sukker, er det strømmen som har økt mest i pris. Det til tross for at prisen på en kilo sukker nesten har blitt tredoblet siden 1980. Sammenlikner vi derimot med boligprisene, ser vi at de har økt vesentlig mer, sier Gundersen.

Dette betaler du for når du betaler strømregningen

Prisen på 80,9 øre/kWh som vi betalte i 2015, består av tre deler:

  • 30 øre/kWh i statlige avgifter (se forklaring av avgiftene nedenfor)
  • 25 øre/kWh i nettleie (prisen som netteieren krever for bruk av strømnettet)
  • 25 øre/kWh i faktisk kraftpris (som innebærer både kraftprodusentens og strømleverendørens fortjeneste)

Dette er de statlige avgiftene vi finner på dagens strømregning:

  • Forbruksavgiften - 20 øre per kilowatt time i 2016 (i 2015 var beløpet 17,06 øre/kWh)
  • Innbetaling til Energifondet - 1 øre per kilowatt time til Enovas energifond
  • Elsertifikater - en støtteordning som skal gjøre det mer attraktivt og lønnsomt å investere i fornybar energiproduksjon. Prisen på denne avgiften avgjøres av markedsprisen på elsertifikater, og er derfor ikke den samme hos ulike strømleverandører

FØLG STRØMVIPPA PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM!

Strømkunder i Nordland, Troms og Finnmark er fritatt for å betale merverdiavgift. Finnmark fylke og følgende kommuner i Troms er fritatt for å betale forbruksavgift: Karlsøy, Kvænangen, Kåfjord, Lyngen, Nordreisa, Skjerøy og Storfjord.

Last ned gratis e-bok: 15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil Last ned nå

Thea Petrine Hammer's photo

Av: Thea Petrine Hammer

Thea Petrine er en av Strømvippas faste bloggere. Hun har fullført videregående skole ved United World College Red Cross Nordic, er glad i å skrive og synes det er spennende å lære om digital markedsføring. For tiden gjennomfører hun førstegangstjenesten i Militærpolitiet. Kontakt: stromvippa@fortum.com

  • Skriv en kommentar

Søk i bloggen