Inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Gratis sjekkliste for deg som flytter
Resultater

Posts containing:

Hvordan har strømprisen endret seg siden 1980?

Vi har undersøkt hvordan og hvorfor strømprisen har endret seg siden 1980.

— Spesielt for strømprisen, er jo at den svinger veldig sammenliknet med andre varer – både gjennom døgnet, måneden og året, og fra år til år. Dette er annerledes med dagens spotprisabonnementer fra de tradisjonelle standard variabel-kraftprisene, hvor prisen svingte langt mindre, sier Magne Gundersen. Han er forbrukerøkonom hos Sparebank1 og kjent fra tv-programmet Luksusfellen. Ifølge SSBs konsumpriskalkulator, var 100 kroner i 1980 verdt det samme som 347,76 kroner i 2015. Dermed er det også naturlig at strømprisen har steget en god del i det samme tidsrommet. I 1980 var den gjennomsnittlige strømprisen i Norge, inkludert nettleie, merverdiavgift og alle avgifter, 15,2 øre per kilowatt time (kWh). I 2015 var prisen 80,9 øre/kWh.

Statlige avgifter har ført til prisoppgang

- Selv om strømprisen har variert mye de siste årene, er den langsiktige tendensen stigende. Det skyldes ikke bare at pengene er mindre verdt i dag enn for 35 år siden, men også nye avgifter som har blitt innført av myndighetene, sier Magne Gundersen.
 
 
 
 
 

 

Forbrukerøkonom Magne Gundersen

— Strømprisen kan i perioder være veldig høy, men når kraftverkenes vannmagasiner er fulle kan prisen bli ekstremt lav. Selv om strømprisen har variert mye de siste årene, er den langsiktige tendensen stigende.  Det skyldes ikke bare at pengene er mindre verdt i dag enn for 35 år siden, men også nye avgifter som har blitt innført av myndighetene, sier Gundersen. Strømprisen er i dag omtrent fem ganger høyere enn den var i 1980. Ser vi bort fra de statlige avgiftene som har tilkommet i denne perioden, ville prisen vært omtrent tre ganger høyere. — Hvis vi sammenlikner prisveksten på strøm med andre råvarer som sukker, er det strømmen som har økt mest i pris. Det til tross for at prisen på en kilo sukker nesten har blitt tredoblet siden 1980. Sammenlikner vi derimot med boligprisene, ser vi at de har økt vesentlig mer, sier Gundersen.

Dette betaler du for når du betaler strømregningen

Prisen på 80,9 øre/kWh som vi betalte i 2015, består av tre deler:

  • 30 øre/kWh i statlige avgifter (se forklaring av avgiftene nedenfor)
  • 25 øre/kWh i nettleie (prisen som netteieren krever for bruk av strømnettet)
  • 25 øre/kWh i faktisk kraftpris (som innebærer både kraftprodusentens og strømleverendørens fortjeneste)

Dette er de statlige avgiftene vi finner på dagens strømregning:

  • Forbruksavgiften - 20 øre per kilowatt time i 2016 (i 2015 var beløpet 17,06 øre/kWh)
  • Innbetaling til Energifondet - 1 øre per kilowatt time til Enovas energifond
  • Elsertifikater - en støtteordning som skal gjøre det mer attraktivt og lønnsomt å investere i fornybar energiproduksjon. Prisen på denne avgiften avgjøres av markedsprisen på elsertifikater, og er derfor ikke den samme hos ulike strømleverandører

FØLG STRØMVIPPA PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM!

Strømkunder i Nordland, Troms og Finnmark er fritatt for å betale merverdiavgift. Finnmark fylke og følgende kommuner i Troms er fritatt for å betale forbruksavgift: Karlsøy, Kvænangen, Kåfjord, Lyngen, Nordreisa, Skjerøy og Storfjord.

Last ned gratis e-bok: 15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil Last ned nå

Relaterte innlegg

Bærekraft

   |   
Sigrid og Unge Ferrari er blant artistene som er med på et nytt og innovativt miljøtiltak under årets Øyafestival. Fortum er blitt festivalens hovedpartner, og er ivrig ...
Les mer

Bolig

   |   
Hvis du er på utkikk etter ny bolig vil det antakelig være forhold som pris, beliggenhet og planløsning som avgjør boligvalget. I tillegg bør du ta boligens ...
Les mer
Abonnér på bloggen
Kategorier
Bla gjennom blogginnlegg basert på temaer.
FLYTTEKAMPANJE CTA-1
Strømavtaler
Kundeservice

Vårt kundesenter for strømkunder er åpent på hverdager mellom kl. 08.00 til 16.00

Private kunder eller bedrifter:
+47 21 49 69 10

For henvendelser til Charge Drive:
Vedr. kundeforhold:
+47 21 49 69 10 (kl. 08.00 – 16.00)

For teknisk support:
+47 22 55 54 24 (24 timer i døgnet)

Du kan også chatte med oss eller sende forespørselen din via et skjema ved å klikke på knappen nedenfor

Ta kontakt med oss

Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader?

Last ned gratis ladeguide: Denne guiden vil gi deg oversikt og innsikt som igjen gir grunnlag for å vurdere hva som er den beste løsningen for deg.

Last ned nå