19. november 2020
2 Min

Hvordan lader jeg mobilen mest miljøvennlig?

Når er det best å lade mobilen, og hvor mye bør den lades? Her er rådene du trenger for å lade effektivt og miljøvennlig.

Mobiltelefonene våre er i bruk stort sett hele dagen, og krever jevnlig lading. Er det egentlig brannfarlig å lade om natta, og hvordan kan man lade fortest mulig?

Dette er tipsene du bør kunne for å lade minst slik at batteriet lever lengst.

Lad effektivt

Sett telefonen i flymodus mens du lader, da slår du av wifi, mobildata og blåtann som bruker mye strøm.

Bruk den originale laderen i en veggkontakt, ikke via pc. Datamaskinen gir som regel mindre strøm enn en vanlig vegglader, og bruker mer tid.

Lad alltid i romtemperatur, slik at mobilen ikke blir for varm eller for kald. Det svekker batterikapasiteten.

Ikke la mobilen gå tom for strøm

Tidligere var det nikkel i batteriene i mobiltelefonen. Slike batterier måtte lades når batteriet var tomt og opp til hundre prosent. I dagens mobiltelefoner er det litiumbatterier. De tåler å lades litt nå og da, og skal faktisk bare lades i små doser av gangen.

Batteriets levetid reduseres nemlig hvis telefonen lades helt ut. Overlading er heller ikke bra for batteriet, det vil si å lade telefonen når det har 90 prosent batterikapasitet. Det beste er å holde batterikapasiteten mellom 20 og 80 prosent, og aller helst mellom 40 og 80 prosent, det vil si ikke under 40 og ikke mer enn 80 prosent.

Lad når du er våken

Uansett hva du lader, er det lurt å lade på dagtid og i nærheten av der du befinner deg. Litiumbatterier har ifølge Store norske leksikon høyt energiinnhold, og kan avgi brannfarlige gasser og ta fyr om de kortsluttes. Heldigvis skjer det sjelden, men det bør være grunn nok til å ikke lade mens du sover.

Mobilen bør heller ikke ligge under puter eller oppå dyna mens den lader, da kan den bli veldig varm. Det aller beste er å legge mobilen på et underlag som ikke kan ta fyr mens den lader.

Bruk kun original lader

Laderen som følger med mobilen, er den beste for telefonen din. Bruk derfor alltid originale ladere, og kjøp flere slik at du har en lader lett tilgjengelig.

Ladere skal være merket med CE (Communauté Européenne), som viser at de er produsert i henhold til en sikkerhetsstandard. Det er en forsikring om at laderen ikke skal ta fyr, gi støt eller personskade.

Bruk hurtiglader når du virkelig trenger det

En hurtiglader har høyere strømstyrke, spenning og effekt enn en vanlig lader, og vil derfor lade mobilen raskere. Men man skal alltid bruke en lader som er tilpasset sin mobil, og ikke la seg friste til å feks bruke ipad-laderen.

Alle mobilbatterier har såkalte ladesykluser, og kan lades opp et visst antall ganger før de begynner å miste kapasitet. Med hurtiglader blir telefonen litt varmere enn vanlig, og det er med på å redusere batterilevetiden. Bruk derfor hurtigladeren når du trenger strøm kjapt, og ikke til hver lading.

Les mer om Grønt valg, strømavtalen som hjelper deg å bruke mindre strøm.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner