18. august 2015
2 Min

Hvordan velge riktig elsykkel?

Prisklasser, motortyper og utsalgssteder: Vi hjelper deg i gang med elsykkelkjøpet!

Endelig har du tatt steget og bestemt deg for å kjøpe elsykkel. Du ser for deg hvordan du suser forbi bilkøen – uten at du hverken blir andpusten eller forurenser miljøet. Du dagdrømmer om de ikke-eksisterende drivstoff- og serviceutgiftene og den friske luften som omfavner ansiktet ditt på vei til jobb. Men det du kanskje ikke vet, er hva slags elsykkel du bør kjøpe. Kunne dette vært deg? I så fall bør du lese videre.

FØLG FORTUM PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM!

Hvilken elsykkel bør jeg velge?

Det å velge hvilken elsykkel som passer best til ditt bruk er – som ved kjøp av bil – veldig individuelt. Noen ønsker en miljøvennlig bil som trofast frakter dem fra A til B, mens andre kanskje vil ha en bil med et imponerende antall hestekrefter, som er utstyrt med de mest avanserte duppedittene. Sykler du mye og langt, gjør du lurt i å investere i en avansert elsykkel av høy kvalitet. Bruker du derimot kun sykkelen til og fra butikken et par ganger i uken, holder det kanskje med en rimeligere variant. For bedre å finne ut hvilken elsykkel som passer for deg, kan det være smart å be om å få prøvekjøre den et stykke før du kjøper den. Test ut hvor mye drahjelp du får i bakker, hvordan girene fungerer, hvordan den føles å sitte på og så videre.

LES OGSÅ: Elsykkel i medvind

Hvor mye penger bør jeg investere?

Prisen på elsykkel varierer mye alt etter som hvor avansert teknologi du er ute etter. En krankmontert motor er for eksempel en mer avansert og kostbar løsning enn en hjulmontert motor. Det samme gjelder for valg av motorsensor. En rotasjonssensor registrerer når du tråkker på pedalene og aktiverer motoren når kranken (pedalakselen) roterer. Her kreves det med andre ord ikke så mye innsats fra din side, ettersom motoren sørger for mesteparten av fremdriften. En momentsensor bruker på den andre siden en mer kostbar teknologi som leverer motorkraft ut fra hvor mye kraft du legger ned i tråkket – jo hardere tråkk, desto mer kraft. Videre påvirkes prisen av typen batteri, materiale, girsystem og elektriske komponenter. De billigste variantene ligger på rundt 6000 kroner, mens man kan finne hyperavanserte elsykler til sekssifrede beløp. Les mer her for mer informasjon om elsykkelens ulike komponenter.

Hvor kan jeg kjøpe elsykkel?

Elsykler blir stadig mer populære her til lands, og det finnes en rekke forhandlere som gjerne vil hjelpe deg i anskaffelsen av elsykkel. Nettstedet Elsykler.no har gjort det enkelt for deg og laget et praktisk kart som gir deg en oversikt over ulike elsykkelforhandlere i ditt nærområde. Vel inne i butikken er det viktig at du ikke nøler med å spørre ekspeditøren dersom du er usikker på noe. På den måten får du hjelp til å finne en elsykkel som er best egnet til dine behov.

Uansett hvilken elsykkel du velger, er sjansen stor for at dette blir investering du vil dra nytte av i mange år fremover. Lykke til!

Les også: Glade minutter på el-sykkel til jobben

Kort oppsummert:

  • Det finnes ulike typer elsykkelmotorer - dette er avgjørende for prisen
  • En motor med rotasjonssensor aktiveres med det samme du tråkker på pedalene
  • En motor med momentsensor leverer mer kraft jo hardere du tråkker
  • De billigste elsyklene koster rundt 6000 kroner
  • Se kartet på Elsykler.no for å finne din nærmeste forhandler

Kilder: Elsykler.no, Syklistene.no, Dinside.no

 Last ned gratis e-bok: 15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil Last ned nå

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner