18.02.2020
3 Min

Hvorfor er det så mange elbiler i Norge?

I Norge er 5 prosent av bilene elbiler, mot 0,2 prosent i resten av verden. Hva er egentlig årsaken til at vi har så mange elbiler i Norge?

Norge er, med stor margin, det landet i verden med flest elbiler sett i forhold til folketallet. En stor del av årsaken til utbredelsen av elbil i Norge er de gode insentivene for å kjøpe og eie elbil her i landet. Det er ingen moms ved kjøp av elbil, ingen engangsavgift, lavere årsavgift, fritak for bompenger, mulighet for gratis offentlig parkering og mulighet til å kjøre i kollektivfeltet. 

Årsaken til det er at norske myndigheter har som mål å kutte i våre nasjonale klimagassutslipp. Det er noe også mange andre land har som mål. Spørsmålet som oppstår for et land som vil kutte i klimagassutslippene, er hvilken sektor utslippene skal kuttes fra.

FØLG FORTUM PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM! OG ELBIL

Norsk strøm gjør elbiler utslippfrie

I mange land er energiforsyning, altså strømproduksjon, en sektor hvor det kan gjøres massive kutt i klimagassutslipp, for eksempel hvis man produserer strøm fra kullkraft. I Norge er over 95 prosent av strømproduksjonen allerede fra fornybare kilder fordi vi har så mye vannkraft. Det er derfor én sektor som skiller seg ut når det er snakk om å redusere norske klimautslipp: veitrafikken. 

Ifølge Statistisk Sentralbyrå var 18,5 prosent av norske klimagassutslipp i 2016 fra veitrafikk. De eneste sektorene med mer utslipp var industri og bergverk (21,9 prosent) og olje- og gassutvinning (27,9 prosent).

LES OGSÅ: Går strømregningen i taket hvis jeg kjøper elbil?

Ettersom strømproduksjonen i Norge allerede er så godt som utslippsfri, så vil en overgang til elbiler være en svært effektiv måte å kutte klimagassutslipp her i landet. En vanlig elbil som lades med norsk strøm, vil i løpet av bilens levetid spare oss for 20 tonn CO2-utslipp, sammenlignet med en tilsvarende bensinbil.

Mål om at det ikke selges bensin- og dieselbiler fra 2025

Fordi elektrifisering av transportsektoren i Norge er et så effektivt klimatiltak, så har Stortinget som mål at det fra 2025 ikke lenger skal selges bensin- eller dieselbiler i Norge. For å nå dette målet kreves det en ekstra innsats, en gulrot, for å få bilister til å velge biler som går på strøm. 

Les mer om utbredelsen av elbil i Norge på vår samleside: Passer elbil for meg?

Det er derfor vi har så sterke insentiver for å få bilister til å velge elektrisk i Norge, og det er fordi vi har så sterke insentiver at vi har så mange elbiler på norske veier.Se våre tilbud på hjemmelading her

Abonnér på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonnér