stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Hvorfor har elbilen så mange fordeler i Norge?

Av Stian Mathisen 20. desember 2017

lading_mellomrask.jpg

Gratis parkering, ingen moms, kjøring i kollektivfelt og gratis passering i bomringer. Hvorfor har myndighetene vedtatt at elbilister skal ha så mange fordeler?

Som mange andre land, så har Norge bestemt at vi skal kutte i våre klimautslipp. Måten vi best kan gjøre det, er ved å kutte i utslippene fra veitrafikken. Ifølge Statistisk Sentralbyrå var 18,5 prosent av norske klimagassutslipp i 2016 fra veitrafikk. De eneste sektorene med mer utslipp var industri og bergverk (21,9 prosent) og olje- og gassutvinning (27,9 prosent).

FØLG STRØMVIPPA PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM ELBILER!

Den store fordelen vi har i Norge, er at strømmen vi bruker kommer fra fornybar vannkraft. Det betyr at elbiler i Norge er så godt som utslippsfrie, og det gjør at vi her i landet får kjempestore klimakutt når vi velger bort bensin- og dieselbiler til fordel for elbiler.

Les mer om elbil på vår samleside: Passer elbil for meg?

Så mye CO2-utslipp sparer en elbil oss for

En vanlig elbil som lades med strøm i Norge, sparer oss for omtrent 20 tonn CO2-utslipp gjennom hele bilens livsløp. Da er også produksjonen av bilen og batteriene tatt med i betraktningen.

Med tanke på at det finnes 2,6 millioner biler i Norge, så betyr det at mulighetene for å kutte i CO2-utslippene ved å elektrifisere bilparken er veldig god!

LES OGSÅ: Hvor mye sparer jeg klimaet og miljøet med elbil?

Mål om at det ikke selges bensin- og dieselbiler fra 2025

Fordi elektrifisering av transportsektoren i Norge er et så effektivt klimatiltak, så har Stortinget som mål at det fra 2025 ikke lenger skal selges bensin- eller dieselbiler i Norge. For å nå dette målet kreves det en ekstra innsats, en gulrot, for å få bilister til å velge biler som går på strøm. 

Det er derfor vi har så mange tiltak for å få bilister til å velge elektrisk i Norge.

Lurer du på hva alle elbilfritakene er? Les mer om det i denne artikkelen!
Last ned gratis e-bok: Din guide til elbil Last ned nå

Stian Mathisen's photo

Av: Stian Mathisen

Stian Mathisen er kommunikasjonsansvarlig i Fortum og redaktør for Strømvippa. Han har tidligere jobbet i Utenriksdepartementet og som journalist. Stian mener strøm fra fornybare kilder er en av løsningene på klimautfordringene, blant annet gjennom elektrifisering av transportsektoren og overgang til utslippsfrie biler. Stians familie har hatt en Nissan Leaf elbil som eneste bil siden mai 2015, men selv om Stian er fan av alt som går på strøm, har han fortsatt bensingressklipper og gassgrill.

  • 4 Kommentarer

Søk i bloggen