stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Ikke all strøm i Norge er fornybar

Av Fortum 21. august 2015

vannfall.jpg

Er du klar over at de fleste i Norge bidrar til miljøutslipp når de bruker strøm, selv om nesten all strøm som produseres i Norge er utslippsfri?

I 2014 hadde kun 15 prosent av strømmen som ble brukt i Norge en garanti om at den var fra en fullstendig fornybar kilde. Resten av strømmen kom fra en blanding som bestod av 54 prosent fossil varmekraft (fra blant annet kull), 37 prosent kjernekraft og 9 prosent fornybar kraft. Som følge av dette vil en norsk familie med et gjennomsnittsforbruk på 20 000 kWh i året, og som ikke kjøper opprinnelsesgarantier, stå for et utslipp på omtrent syv tonn CO₂. Dette tilsvarer en 35 meter høy, rund ballong fylt med CO₂!

La oss forklare hvorfor det er slik, når nesten all strøm som produseres av kraftverkene i Norge kommer fra utslippsfri vannkraft.

FØLG STRØMVIPPA PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM!

Norge er godt egnet for CO-fri strømproduksjon

Landet vårt er spesielt godt egnet for å produsere miljøvennlig vannkraft. Det mangler ikke på fjorder og innsjøer, og heller ikke på fjell og nedbør – bare spør bergenserne! Faktisk ligger over halvparten av kapasiteten til Europas vannkraftmagasin nettopp i Norge. Men uten opprinnelsesgarantier, er ikke norske strømkunder med på å bidra til at den miljøvennlige strømproduksjonen opprettholdes.

Les også: Livsfarlig lading om natten

Men hva er egentlig en opprinnelsesgaranti?

Dersom du velger en strømavtale med opprinnelsesgaranti, sikrer dette at det blir produsert like mye fornybar energi som det du bruker. Garantien innebærer ikke at akkurat den strømmen som leveres til boligen din er produsert med fornybare ressurser, men strømselskapet ditt garanterer at på årsbasis er lik mengde fornybar energi produsert og levert inn i kraftnettet, enten av ditt lokale kraftverk, eller et annet kraftverk. Markedet for disse garantiene dekker hele EØS-området, og kan derfor kjøpes og selges på tvers av landegrenser i Europa.

Skal øke etterspørselen etter fornybar strøm

På denne måten kan en husstand eller bedrift i for eksempel Sverige, Tyskland eller Spania, som får strømmen sin levert fra et kraftverk som ikke leverer strøm fra en fornybar kilde, fortsatt sikre at det produseres like mye miljøvennlig strøm som de selv benytter, for eksempel ved et kraftverk i Norge.

Les også: Hvorfor kan jeg ikke bytte netteier?

Målet med garantien er å få opp etterspørselen etter fornybar energi, slik at det produseres mer bærekraftig strøm. Dette er utvilsomt svært gunstig for miljøet, og er særlig viktig for land hvor det ikke er like enkelt å produsere utslippsfri strøm som i Norge. Dermed kan man kjøpe utslippsfri strøm, selv om man ikke er så heldig å bo i nærheten av et kraftverk som produserer det, fra Norge i nord til Spania i sør.

Norske opprinnelsesgarantier eksporteres

Det er når vi samlet sett ser på salget av strøm i Norge i 2014, at vi kan slå fast at kun 15 prosent av strømmen som har blitt brukt i Norge, har blitt brukt av strømkunder som har betalt for opprinnelsesgarantert, fornybar energi. Det betyr at mange av opprinnelsesgarantiene som følger den norskproduserte strømmen, har blitt solgt til utlandet, og de resterende 85 prosentene som har brukt strøm i Norge har brukt strøm med varedeklarasjon fra en blanding av kjernekraft, fossil varmekraft og en liten del fornybar kraft, som har blitt importert til Norge fra utlandet.

Mange ønsker å bidra til fornybar produksjon

Salgsansvarlig Stig Andresen hos strømleverandøren Fortum forteller at stadig flere av deres kunder velger strømavtaler med opprinnelsesgaranti, for å sikre at de bidrar til framtidig produksjon av fornybar strøm.

– I overkant av 20 prosent av våre 100 000 kunder har strømavtalen CO₂-fri, som gir dem utslippsfri strøm til spotpris. Dette er den av våre avtaler som øker mest, sier Andresen.

Kort oppsummert:

  • For at alle skal kunne kjøpe strøm fra fornybare kilder, er det mulig å kjøpe strøm med opprinnelsesgaranti
  • Selv om du får strøm i kontakten fra et utslippsfritt kraftverk, bidrar du ikke til at fornybar strøm produseres om du ikke har en opprinnelsesgarantert strømavtale
  • Bytter du til en strømavtale med opprinnelsesgaranti, så er du med på å bidra til en mer miljøvennlig framtid, både i Norge og i resten av Europa

Mer informasjon:

Last ned gratis e-bok: 15 smarte tiltak for en mer miljøvennlig livsstil Last ned nå

Av: Fortum

  • Skriv en kommentar

Søk i bloggen