25.02.2020
3 Min

Innføring i elbil for nybegynnere

Vurderer du å kjøpe elbil? Her er en rask innføring for nybegynnere!

1. Hvordan lader jeg bilen?

Nesten all lading av elbilen skjer hjemme i garasjen. Det er mulig å koble ladekabelen i en vanlig stikkontakt, men norske myndigheter ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), anbefaler at du setter opp en egen kurs med en hjemmeladestasjon for å kunne lade elbilen på tryggeste og raskeste måte. Det er vanlig å la bilen lade over natten, så man har fulladet batteri på morgenen. For de fleste er ladingen man gjør hjemme nok til å dekke det meste av bilens ladebehov.

Les alt du trenger å vite om elbil på vår samleside: Passer elbil for meg?

2. Hva er hurtiglading?

En hurtiglader er en ladestasjon der du kan lade bilens batteri raskere enn hjemme. Hurtiglading fungerer som et supplement til hjemmelading, og benyttes vanligvis når man kjører lange turer eller når man trenger å lade batteriet raskere enn man kan gjøre hjemme.

Les mer om hurtiglading her.

3. Hvordan får jeg tilgang til å hurtiglade?

Det finnes flere hurtigladeoperatører i Norge. En av de største er Fortum Charge & Drive, hvor du kan lade med Fortums ladebrikke, app eller sms. Visste du at du får 15% rabatt på offentlig lading i vårt ladenettverk for elbil om du er strømkunde hos Fortum? Se hvordan du får laderabatt her!

4. Hvor mye koster en elbil i bruk?

Strømkostnadene knyttet til å kjøre elbil er veldig lave, sammenlignet med utgiftene til å kjøre en bensin- eller dieseldrevet bil. Å lade elbilen hjemme for en mils kjøring, koster omtrent 1,5 til 2 kroner i strømutgifter. Det er omtrent en femtedel av drivstoffkostnaden for en gjennomsnittlig bensinbil. Se punkt 8 for flere besparelser elbilister har gjennom fordeler gitt av politikerne.

5. Må en elektriker legge opp ny stikkontakt for hjemmelading?

En elbil kan lade på en vanlig stikkontakt ved 10 ampere. Dersom man ønsker å lade med mer effekt enn en 10 amperes sikring muliggjør, må man installerer en hjemmeladestasjon for å sikre at det elektriske anlegget ikke overbelastes. Les mer om dette her.

6. Må jeg bekymre meg for å gå tom for strøm?

Rekkeviddeangst er et begrep mange har hørt, og mange elbileiere er bekymret for å gå tom for strøm i starten. Etter hvert som man lærer bilen å kjenne forsvinner denne bekymringen, og man vet hvor mye strøm man trenger for å komme seg fram. Ifølge en spørreundersøkelse gjort av Norsk Elbilforening, oppgir kun 1 av 10 elbilister at de har blitt stående med tomt batteri. Hurtigladenettverket i Norge blir dessuten bygget ut i forrykende fart, så det blir stadig enklere å få ladet mens man er på farten.

7. Må jeg ha en bensinbil i tillegg til elbilen?

Studier gjort av amerikanske forskere viser at elbilens rekkevidde dekker behovet for de fleste bilister. Mange tenker likevel at man må beholde en diesel- eller bensindrevet bil ved siden av elbilen «for sikkerhets skyld». Det mange oppdager er at bensinbilen knapt blir benyttet når man kjøper elbil, og at det er bedre å leie eller låne en bensinbil de få gangene i året man faktisk har behov for det. Les mer om hvorfor de fleste kan ha elbil som bil nummer én her.

FØLG FORTUM PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM OG ELBIL!

Se våre tilbud på hjemmelading her

Abonnér på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonnér