27. juli 2018
2 Min

Kan trådløs lading kurere rekkeviddeangst?

Et av fremtidens svar på rekkeviddeangst kalles induksjonslading, men hva er det egentlig?

Rekkeviddeangst ble kåret til et av årets nyord av språkrådet i 2013, og fem år senere er det største hinderet for kjøp av elbil fortsatt at man ønsker en bil med lenger rekkevidde, ifølge en landsomfattende undersøkelse gjennomført av Fortum i 2018.

Heldigvis arbeides det stadig for å løse denne utfordringen, og man har i flere år sett på muligheten til å ta i bruk induksjonslading, altså lading uten ledning. Men hvordan kan en hundreogåtti år gammel teknologi løse dagens største elbilutfordring?

Hva er induksjonslading?

Induksjonslading, altså trådløs ladning, er et apparat som benytter elektromagnetisk induksjon for å lade batterier. Metoden gjør det også mulig å lade uten å ha noen form for kontakt mellom batteriet og strømkilden.

LES MER OM LADING AV ELBIL PÅ VÅR SAMLESIDE: Lading av elbil

180 år gammel oppdagelse

For omtrent 180 år siden oppdaget noen det elektromagnetiske feltet som danner grunnlaget for muligheten til induksjonslading. Det elektromagnetiske feltet kunne på en sikker måte føre strøm fra strømnettet til noe annet. Også Nikola Tesla viste på slutten av 1800-tallet liknende muligheter ved bruk av elektromagnetiske felt. Ideen om induksjonslading er altså ikke ny. 


Induksjonslading har allerede blitt benyttet i mindre skala i årevis. Vanlige forbrukere kjenner nok teknologien best igjen fra lading av elektriske tannbørster. Ved å utvikle teknologien videre kan man trådløst lade elbiler mens de kjører på motorveier, står parkert på parkeringsplasser, venter på grønt lys i lyskryss og så videre.

Hva gjenstår før det kommer for fullt?

Induksjonslading har blitt omtalt som en teknologi «rett rundt hjørnet» i flere år nå. Det er fordi det fremdeles gjenstår noen utfordringer å løse før det kan komme i full skala til vanlige forbrukere.

Kanskje de viktigste og største utfordringene er at det må koordineres med aktører som utvikler infrastruktur, og kostnadsnivået må ned for at det skal bli mulig for vanlige forbrukere å benytte seg av teknologien. Likevel skjer det støtt og stadig forbedringer og forsøk rundt om i verden som gjør at det er mulig vi får se mer av induksjonslading av elbil i nærmeste framtid.

Se våre tilbud på hjemmelading her

Abonnér på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonnér