stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Kjøp deg varmekomfort!

Av Fortum 5. mars 2015

varmepumpe.png

Vil du slippe å være din egen fyrbøter i en vinter som stadig skifter fra pluss- til minusgrader? Med varmepumpe får du et bedre inneklima, du sparer penger på strømregningen og du får en deilig innetemperatur på 20-22 grader uten at du bør løfte så mye som en finger!

Ifølge Statistisk Sentralbyrå anskaffer stadig flere varmepumpe. Det gjør mange lurt i, ettersom elektrisitet er den desidert største oppvarmingskilden i norske boliger, og ved å investere i varmepumpe kan man gjøre store besparinger i strømregningen samtidig som man sikrer seg et veldig behagelig inneklima.

FØLG STRØMVIPPA PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM ALT SOM GÅR PÅ STRØM!

Mens en del har vegret seg mot å ha en «varmepumpe-boks» hengende inne på stueveggen av estetiske grunner, er det nå løst med innføring av gulvmodeller. Det betyr at du rett og slett kan fjerne panelovnene, montere en stående varmepumpe (stikker bare 14 centimeter ut fra veggen)  for eksempel rett under vinduet i hovedrommet, og la den blåse varme innover i tilstøtende rom. Varmepumpe egner seg derfor best i hus med store rom og flater, slik at den varme luften lett kan transporteres videre rundt i huset.

LES OGSÅ: Dette tar livet av varmepumper

Koster fra 10 000 kroner

De billigste utgavene av luft til luft varmepumpe (ca. 10 000 kroner) slutter å gi noen effekt når det utendørs er rundt minus 10 grader. Går en opp et hakk, til noe mer avanserte pumper, vil du kunne ha behagelig innetemperatur selv om vinteren slår til og det synker helt ned til minus 25 grader!

– Du kjøper deg komfort med varmepumpe, ingen tvil om det. Jevn temperatur hele døgnet, gjør at du slipper å ta høyde for skiftende vintervær – flere ganger i løpet av uka. 60 prosent av salget vårt er nå  stillegående pumper som står på gulvet uten å ta stor plass. Etter fem timers arbeid har du en moderne pumpe med 12-15 års levetid, forteller Paal Jensen i Elektrikertjenesten Halden AS.

De fleste varmepumper har dessuten et innebygd filter som renser luften i boligen din, og er derfor et svært godt valg for dem med astma eller allergier.

LES OGSÅ: Strømslukerne i hjemmet ditt

Svært enkel å vedlikeholde

En varmepumpe er helt selvgående, men skal du sikre deg god effekt må du huske på å vaske filteret med jevne mellomrom. Dette kan du gjøre selv ved å åpne dekslet, ta ut filteret og rengjøre det med vann. Og det er alt? Nja, de som driver i bransjen anbefaler service hvert annet år. Det betyr en mer inngående rengjøring for å sikre effekten på pumpa. Og vi snakker om effekt-tall på over 7000 watt. Ja, du skal altså ha noen panelovner spredt rundt i huset ditt, for å dekke opp for en slik innretning!

Luft til luft–varmepumpe egner seg særlig godt for dem som er en del på farta og vil sikre seg jevn grunnvarme til en kommer hjem igjen. Blant annet er det også derfor flere som har installert varmepumpe på hytta.

– Når du kommer fram har du et behagelig sted å starte for eksempel fyring med ved, som mange synes er avgjørende for å sikre hyttekosen, sier Jensen.

Last ned gratis sjekkliste: 10 tiltak for en tryggere bolig Last ned nå

Av: Fortum

  • Skriv en kommentar

Søk i bloggen