Inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Gratis sjekkliste for deg som flytter
Resultater

Posts containing:

Kjør elbil på gratis strøm

Hvor langt kan du kjøre om du sparer på strømmen hjemme?

Mange er bekymret for at elbiler skal føre til økte strømpriser, og at vi må importere mer strøm, strøm fra kull, sol og vind. Faktisk er det fullt mulig å kjøre elbilen gratis, ved å gjøre enkle strømsparende tiltak hjemme. Kanskje har du allerede gjort det. Mengden strøm som går til elbilen, er en svært lav andel av husets strømforbruk, så det er lett å kjøre gratis ved å ha et mer bevist forhold til strømforbruket hjemme.

Det er en generell misforståelse at det kreves enorme energimengder for å kjøre elbil. Fakta er at det ikke skal mye til for å redusere strømforbruket i hjemmet, for å oppveie økingen av strømforbruket til en bil. En gjennomsnittlig bolig på 120 kvm har ett strømforbruk på 25 000 kWh i året. Forbruket fra en elbil med en gjennomsnittlig kjørelengde, er på på under 2000 kWh. Varmtvann og varme står for den største kostnaden til en familie. Oppvarming står for rundt 60-65 prosent av strømregningen til en snittbolig.

ladestasjon elbil bmw i3FORBRUK: BMW i3 har ett snittforbruk på 1,5 kWh per mil. Litt mer på vinteren, og litt lavere på sommeren.
Bilen gir grunnlag for artikkelens beregninger.

Dette gjesteinnlegget er skrevet av Axel Nissen-Lie og er første gang publisert på denne bloggen.

5 kroner dagen

Gjennomsnittlig kjørelengde per år i Norge er 12289 km, eller 33 km per dag. En elbil bruker i snitt 1,5 kWh per mil, eller 15 kWh per 100 km, som er verdien oppgitt på bilens forbruksmåler. Det betyr at snittforbruket per dag ligger på 5 kWh. Strømprisen, inkludert nettleie ligger gjerne på en krone per kilowatt-time, noe som gjør at en gjennomsnittlig kjørelengde vil koste fem kroner i strøm per dag og under 2000 kroner per år. Med en bensinbil vil drivstoffkostnadene være 12 000 kroner, og 10 000 kroner for diesel.

dusj

DUSJ: Å varme vann krever mye energi. En dusj gir overraskende lang kjørelengde med elbil.

Kjører langt på en dusj

Å dusje i ti minutter koster ca 5,5 kWh med energi. Så en dusj per dag krever mer energi enn det snittbilen kjører per dag, og for en dusj, kan du kjøre 3-4 mil. Om en familie på fire, som dusjer ti minutter hver om dagen, reduserer dusjingen til fem minutter, så vil strømsparingen gi syv mils gratis kjørelengde hver dag, eller 26 645 km kjørelengde i året.

"Du kjører 3-4 mil for en dusj".

Varme koster

En tommelfingerregel er at hvis du senker temperaturen én grad, så senker du kostnaden til oppvarming med fem prosent. Selv har jeg bergvarmepumper som henter energi fra under bakken. Med denne har jeg halvert strømforbruket til oppvarming og varmtvann. Vi bor i en enebolig på 290 kvm, og har et årsforbruk på 24 300 kWh i 2017. Varmepumpen sparer oss med minst 10 000 kWh i året, som tilsvarer nesten 70 000 km kjørelengde med elbil.

dieselDIESEL: Gir mye varme, men er ikke like egnet som strøm for fremdrift

Diesel, mer egnet for å varme huset

Ferske elbilkjøpere er også bekymret for høye strømregninger etter å ha kjøpt elbil. Vi vet hvor mye energis som skal til for å flytte en bensin- eller dieselbil, men glemmer å tenke på hvor mye mer effektiv en elbil er. Av egen erfaring kan jeg fortelle at kjøp av elbil ikke syns på strømregningen. For å få mest mulig ut av energien vi betaler, så ville det vært smartere å bruke diesel til å varme opp huset, og å bruke strømmen for å drive bilen, enn å bruke strøm til varme, og diesel til bilen, slik vi har gjort frem til nå.

Ved å brenne diesel, og gjøre det om til varme, så utnyttes dieselens energi på 10,1 kWh/liter til varme. Om dieselbilen hadde utnyttet energien i drivstoffet like godt som elbilen utnytter strømmen, så ville man klart å kjøre på 0,15 liter per mil. Det gjør at elbilen utnytter energien tre ganger mer effektivt. Men nå blir det forbudt med oljefyring i hjemmet, og da er det strøm som er det mest miljøvennlig, og praktisk.

tc3b8rketrommel

STRØMTYV: Tørketrommel bruker mye strøm, men forbruket halveres med energieffektive modeller med varmepumpe.

Også elektronikk

Vaskemaskinen og tørketrommel er utstyr som bruker mest energi i huset. En enkel tørketrommel som ikke er så energieffektiv, bruker 3-5 kWh for en vask. Det betyr at en runde med tørk tilsvarer 2-3 mil med elbil. En tørketrommel med høy effektivitet, bruker det halve. Vaskemaskinen bruker mindre, 0,5 til 1,5 kWh per vask. Ved å velge mest mulig energieffektivt program kan en familie spare mye energi i løpet av ett år, nok energi til å kjøre mange mil i en elbil. Om du har 10 stk 60 watt glødepærer som utebelysning, og erstatter dette med LED, som bruker ca 10 prosent av energien, så sparer du nok energi til å kjøre en gjennomsnittslengde med elbil gratis.

"Bytt til LED, og kjør gratis".

Utnytt sola

Solceller er spennende, og når disse kommer som takstein, og energien kan lagres på batterier, så vil det kunne gi ett høyere positivt bidrag i strømnettet, enn hva elbilene koster. Solfanger er mer effektiv måte og samle solenergi, enn solcellepanel. Solfanger varmer opp vann direkte, og dette lagres i en isolert vanntank. I følge produsent, så kan ett solfangeranlegg til ca 50 000 kroner gi 10 000 kWh med varmtvann i løpet av ett år, energi som kan benyttes til å varme huset, eller gi varmt vann i dusjen. For det du sparer i strøm til å varme hus og varme, kan du kjøre 67 000 km gratis, eller gi nok energi til at 5,5 elbiler kan kjøre en gjennomsnittlig årlig kjørelengde.

 Vil du skrive gjesteinnlegg på Strømvippa? Ta kontakt på epost: stromvippa@fortum.com

 Last ned gratis ladeguide: Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader? Last ned nå

Relaterte innlegg

Bolig

   |   
Andreas Pagander bor på Kråkerøy i Fredrikstad. Han har lenge vært opptatt av energieffektivitet og strøm. Da han skulle bygge ny garasje i fjor, installerte han ...
Les mer

Bærekraft

   |   
Derfor brenner regnskogen, og slik kan du hjelpe til å bevare den.
Les mer
Abonnér på bloggen
Kategorier
Bla gjennom blogginnlegg basert på temaer.
Din guide til elbil - CTA
Strømavtaler
Kundeservice

Vårt kundesenter for strømkunder er åpent på hverdager mellom kl. 08.00 til 16.00

Private kunder eller bedrifter:
+47 21 49 69 10

For henvendelser til Charge Drive:
Vedr. kundeforhold:
+47 21 49 69 10 (kl. 08.00 – 16.00)

For teknisk support:
+47 22 55 54 24 (24 timer i døgnet)

Du kan også chatte med oss eller sende forespørselen din via et skjema ved å klikke på knappen nedenfor

Ta kontakt med oss

Hva bør du tenke på før du bestiller hjemmelader?

Last ned gratis ladeguide: Denne guiden vil gi deg oversikt og innsikt som igjen gir grunnlag for å vurdere hva som er den beste løsningen for deg.

Last ned nå