stromvippa
- Alt du vil vite om strøm [en blogg fra Fortum]
stromvippa

Komfyren er fortsatt den største brannårsaken i norske hjem

Av Caroline Nøland 17. mars 2018

brann_stekeovn.jpgI 2017 som i 2016 var fortsatt komfyren den største årsaken til hjemmebranner i Norge. Gjør hjemmet ditt sikrere med en komfyrvakt.

I 2017 var komfyren skyld i nesten halvparten av alle boligbranner i Norge. Dette viser ny statistikk over brannvesenets utrykninger i 2017, fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). I 2017 rykket også brannvesenet i Norge ut på 172 flere komfyrbranner enn hva de gjorde i 2016. 

Hvordan begynner brannen?

Det som trekkes frem som den største årsaken til at komfyren tar fyr, er gjenglemte kjeler på varme stekeplater. Ifølge Sikker Hverdag startes flest komfyrbranner på dagtid. Tall fra DSB viser at omlag 75 prosent av dem som omkommer i brann enten er eldre og pleietrengende, personer med nedsatt funksjon eller rusmisbrukere.

Likevel rammer branner om natten flere yngre mennesker, og det er disse brannene om natten som årlig tar flest menneskeliv. Dette er fordi brannene ofte tar lenger tid å oppdage. En vanlig grunn til at yngre mennesker glemmer eller sovner fra komfyren, er alkoholpåvirkning eller annen rus. 

Installer komfyrvakt!

I 2010 ble det et krav om at alle nye elektriske anlegg skal ha en komfyrvakt. I disse tilfellene blir komfyrvakten installert som en del av det faste elektriske anlegget. For å sikre hjemmet best mulig mot komfyrbrann, bør det også installeres komfyrvakter på kjøkken som er eldre enn dette. 

For å installere komfyrvakter for fast tilkobling, må den monteres av en elektriker, men en komfyrvakt som kan plugges i en stikkontakt, kan du montere selv. Pass likevel på at komfyrvakten innfrir til normen NEK EN 50615 som er internasjonale krav til komfyrvakter. Ved montering av elektriker, spør også om dokumentasjon på at kravene i normen følges. 

Slik virker en komfyrvakt

Komfyrvakten utgjøres av en strømbryter og en sensor. Sensoren overvåker kokeplatenes temperatur, og utløser en alarm om den oppdager fare for brann. Strømmen til komfyren kuttes om ingen reagerer på dette. Komfyrvakten er enten plassert bak komfyren eller i sikringsskapet. 

Som nevnt skilles det mellom en komfyrvakt som er koblet til det faste elektriske anlegget, og én som kobles vis ledning inn i en stikkontakt. En komfyrvakt koster fra 3500 kroner og kan ofte kjøpes fra elektrikeren du bruker til installeringen, eller fra din lokale elektrobutikk.

  Bolig
Caroline Nøland's photo

Av: Caroline Nøland

Caroline studerer på tredjeåret av et bachelorstudium i Internasjonal Kommunikasjon. Hun er interessert i digital kommunikasjon og kultur, og arbeider som frivillig for studiets offisielle kanaler i sosiale medier. (Foto: Bård Halvorsen)

  • 1 Kommentar

Søk i bloggen