17. april 2020
3 Min

Lave CO2-priser og mildvær gir rekordlave strømpriser fremover

Til tross for at kontorpulten er byttet ut med kjøkkenbordet – strømregningen din vil fortsatt være lav.

De siste ukene har korona-situasjonen har hatt dramatiske konsekvenser for verdenssamfunnet. Den største endringen for de fleste av oss er at vi er blitt nødt til å jobbe hjemmefra. Hvor stor innvirkning har dette på strømforbruket vårt? Det korte svaret er: Ja, det har endret forbruket vårt noe – men du trenger ikke være redd for at strømutgiftene skyter til himmels.

Vanligvis kommer toppene i strømforbruket før og etter jobb – til morgenstell og frokost, og middag, elbillading og klesvask. Slik er det fortsatt, men regningen din vil nok ikke bli noe særlig større – selv om forbruket er litt høyere.

Mild, vindfull vinter

Den viktigste grunnen til at forbruksendringene neppe vil føre til gigantiske strømregninger, er rekordlave strømpriser. Midt i alt det vanskelig, har spredningen av koronaviruset faktisk hatt en positiv bieffekt: klimagassutslippene har blitt redusert som følge av at flere land har blitt nødt til å begrense eller stenge ned deler av industrien. Det har også ringvirkninger for deg og meg.

CO2-avgiften, som kraftprodusentene må betale for å kunne produsere gass- og kullkraft, har falt kraftig den siste tiden. Det globale kraftmarkedet er en av de viktigste faktorene for strømprisene her hjemme, og når CO2-avgiften går ned gjør at vi betaler mindre.

Den andre utslagsgivende faktoren er, som vanlig, temperatur. I store deler av landet har vinteren og våren vært mild og vindfull. Det vil si at etterspørselen har vært lav, samtidig som at kraftproduksjonen fra vindturbiner har vært rekordstor. Med et godt tilsig til vannmagasinene, samt varsler om mulig storflom til våren, må kraftprodusentene tømme magasinene før plussgradene kommer for å bli.

Samlet vil dette medføre rekordlave strømpriser helt frem til sommeren.

En ny (arbeids)hverdag

Det kan komme godt med. Med hjemmekontor bruker vi nemlig mer strøm enn vanlig – i hvert fall litt.

Nå som vi gjerne har litt bedre tid på morgen – vi trenger ikke haste avgårde til barnehage, skole eller jobb – kommer morgenstrømtoppen litt senere. Naturlig nok bruker vi også en god del mer strøm på dagtid. Datamaskiner brukes flittig, kaffetrakteren får kjørt seg, lysene står på og det blir gjerne tid til å sette på en klesvask mellom videomøtene.

Forbruket topper seg igjen på ettermiddagen, men nå ser vi at forbruket om kvelden og natten er lavere. Noe av dette skyldes at mer av husstellet spres utover dagen. Elbileiere opplever nok en enda større besparelse: Bilen må kanskje ikke lades hver natt, når du ikke må pendle til arbeidsplassen.

Les også: Hvor mye koster det å lade elbil hjemme?

Totalt sett har altså forbruket økt noe under korona-situasjonen, men med de lave strømprisene vil ikke regningen blir noe høyere – det motsatte er kanskje mer sannsynlig.

Bruk med måte

Likevel: Dette betyr ikke at du bør fyre for kråka og la varmtvannet gå til spille. Husk at vi ennå ikke vet hvordan virussituasjonen vil utvikle seg, og at det kan gå enda hardere ut over privatøkonomien. Klarer du å spare inn på strømregningen, kan de ekstra kronene komme godt med senere.

Her er 4 enkle strømtips for hjemmekontoret:

  1. Pass på innetemperaturen – du trenger ikke fyre i alle rom selv om du er mer hjemme. Ifølge en nyere studie fra University of Southern California jobber kvinner bedre i varme lokaler enn det menn gjør. I husstanden kan dere løse det ved å benytte forskjellige rom – eller ved å kle dere forskjellig.
  2. Kort og effektiv luftig, så slipper du ikke ut for mye varmen fra boligen. Det er selvfølgelig viktig å holde hodet klart når man jobber hjemme – og da er frisk luft viktig. Men luft heller oftere og kortere.
  3. Slå av lys og varme i rom som ikke er i bruk.
  4. Kjør heller få klesvasker med mye klær, enn mange halvfulle runder.

Abonnér på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonnér