4. mai 2016
2 Min

Lei av høye bensinpriser? Bytt drivstoff!

For mange er den største besparelsen ved elbil ikke momsfritaket, men at drivstoffkostnaden er en tredjedel av en bensinbil.

Det finnes mange årsaker til å kjøpe elbil. Blant annet at de er bra for klimaet og det lokale miljøet og at bilene er behagelige og stillegående med en god kjørekomfort.

Det som likevel kanskje tiltrekker aller flest til å velge elbil, har med økonomien å gjøre. Norge har ordninger som sikrer at man som elbilist kan parkere gratis på de fleste kommunale parkeringsplasser, passere gratis i bomstasjoner, betaler en redusert årsavgift og ikke minst at elbilen er fritatt engangsavgift og merverdiavgift.

FØLG FORTUM PÅ FACEBOOK FOR FLERE NYTTIGE ARTIKLER OM STRØM OG ELBIL!

Men den største besparelsen for mange elbilister er ikke politisk bestemt, det er nemlig prisen på drivstoffet.

Drivstoff til en tredjedel av prisen

Som elbilist betaler man 1,5-2 kroner per mil når man lader bilen hjemme. Til sammenligning koster det 7 kroner per mil å kjøre en bensinbil som bruker en halv liter per mil, gitt en literpris på 14 kroner. Med slike tall blir det åpenbart hvorfor det er store penger å spare på å kjøre elbil!

Olav Emil Vatshelle og kona valgte å bytte ut begge sine eksosbiler med elbiler. Valget falt på Kia Soul EV.

LES OGSÅ: Vi har sammenlignet klimaavtrykket til elbil og bensin

– Jeg har med relativt nøkterne tall regnet meg frem til at vi på drivstoff alene sparer 40 000 kroner per år, i forhold til da vi hadde én bensin- og én dieselbil. Vi ser dermed direkte på kontoen hver måned at vi bruker 3-4000 kroner mindre på bilutgifter, sier han.

Han bekrefter det en undersøkelse gjort av Elbilforeningen viser, nemlig at et av de viktigste godene for elbilister er prisen på drivstoffet.

– Elbilfordelene betyr lite for oss når vi uansett sparer så mye på drivstoff alene. Med et raskt anslag ser jeg likevel at vi sparer 15 000 kroner på bom, ferge og redusert årsavgift, sier Vatshelle.

Har spart 7500 kroner på fire måneder

Da Åshild Grinde Bergsvågs familie skulle kjøpe ny bil i desember 2015, falt også deres valg på en elektrisk Kia Soul.

– Vi har fortsatt en dieselbil, men denne står mest til pynt. Tidligere hadde vi tre-fire tankinger fordelt på to dieselbiler, nå fyller vi knapt nok tanken hver måned, sier hun.

LES OGSÅ: Skal du kjøpe elbil, må du vite hva en schuko-kontakt er

Hun antar at hun har spart omtrent 7500 kroner i løpet av de fire månedene siden elbilen ble kjøpt inn. Selv med barn på 9 og 15 år, og totalt fire familiemedlemmer, har de ingen problemer med å kjøre elektrisk til daglig.

– Kia-en blir nå brukt desidert mest til hverdags, sier hun.

Se våre tilbud på hjemmelading her

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner