13. juli 2015
3 Min

Lyn fra klar himmel

Visste du at man kan bli truffet av lynet selv om det er blå himmel? Med en strømstyrke på opp til 300 000 ampere og en fart med lysets hastighet, er lynnedslag et farlig og imponerende naturfenomen. Vi forteller deg hvordan du sikrer deg mot lyn i sommer!

Et lyn er en helt vanlig gnist – den er bare enormt stor! Med en strømstyrke som kan nå hele 300 000 ampere får lynet 10-amperesikringene i sikringsskapet ditt til å virke ganske puslete. Hvert sekund skjer det omtrent 100 lynnedslag rundt om i verden, de fleste i tropiske strøk. Her i Norge er det færre lynnedslag, men en høyere andel slår over til bakken – omtrent halvparten. Derfor er det viktig å sikre seg mot potensielle farer.

Overspenningsvern beskytter elektronikken din

Vi vet alle at vi må trekke ut støpslene når det er tordenvær, for å beskytte elektriske apparater fra å bli svidd dersom lynnedslaget finner veien inn i husets elektriske anlegg. Det er også viktig å huske å trekke ut tv-antenner, telefon- og internettkabler.

En annen måte å beskytte elektronikken på er med et overspenningsvern. Dette beskytter mot uventede endringer i en elektrisk spenning. Har du et overspenningsvern installert i huset ditt, behøver du ikke bekymre deg for om du husket å trekke ut støpslene, neste gang du hører at Tor med hammeren er på vei. Det som kalles grovt overspenningsvern beskytter hele det elektriske anlegget i huset, mens du også kan installere fine overspenningsvern, som kobles inn i støpselet sammen med elektronikken du vil beskytte. Pass på at støpselet er jordet!

Et grovt overspenningsvern beskytter ikke bare eiendelene dine som går på strøm, det beskytter også det elektriske anlegget i huset ditt. Strømledningene som går i veggene dine kan nemlig skades ved et lynnedslag, og det kan føre til varmeutvikling og i verste tilfelle brann, lenge etter at nedslaget fant sted.

Hvordan være trygg i huset?

Når tordenværet braker løs rett over hustaket ditt, er det viktig å ta forholdsregler selv om du er innendørs. Hold deg unna gjenstander i huset som kan lede strøm, som kabling og rør. Vent med å dusje, vaske hendene og gjøre oppvasken, og hold deg unna elektronikk som pc, tv-spill og annet. Trådløs teknologi som mobiltelefon er derimot trygt.

Unngå å oppholde deg utendørs, i kjelleren eller garasjen. Lynet kan nemlig bevege seg langs bakken og langs våt betong.

Det tryggeste stedet å oppholde seg er bilen. Dersom lynet treffer bilen, følger det karosseriet utvendig og videre til bakken. Det smeller kraftig og ofte punkterer dekkene, men inni er det helt trygt.

Når håret reiser seg – kom deg inn!

Hvis du er utendørs i et uvær, og merker at håret ditt begynner å reise seg, er du virkelig i faresonen. Føler du også prikking i huden og en summende lyd, er sjansen stor for at lynet kommer til å slå ned der du er i løpet av sekunder – da gjelder det å komme seg innendørs sporenstreks!

Om du er utendørs med en golfkølle, paraply eller andre metallgjenstander, kan dette bidra til å tiltrekke seg lynet hvis det slår ned der du er, men om dette skjer er du allerede så nær lynnedslaget at du uansett ville pådratt deg skade, med eller uten metallgjenstanden i hånden.

Lynet kan slå ned selv om himmelen er blå

Er du skikkelig uheldig kan du faktisk bli truffet av lynet selv om det er skyfri himmel. Lynet kan bevege seg over lange avstander, og selv om solen har begynt å skinne og himmelen er blå, anbefaler National Geographic at du holder deg innendørs i 30 minutter etter at du har hørt det siste tordenbraket. I tordenvær må du også holde deg unna jernbanespor, lange metallgjerder og andre gjenstander som kan føre lynnedslaget til deg langveisfra.

Er du utendørs og uten mulighet til å komme deg innendørs må du unngå å søke ly under trær, holde deg unna flaggstenger og andre høye gjenstander, og sørge for at du ikke er et sted der du er det høyeste punktet. Ettersom lynet søker minste motstands vei når det kommer rasende ned fra himmelen, vil det slå ned i høye gjenstander som kan lede strømmen bedre enn luft.

Kort oppsummert:

  • Hold deg innendørs når det lyner
  • Unngå gjenstander som kan lede strøm, som kabler og rør
  • Invester i overspenningsvern for å beskytte boligen
  • Bilen er det tryggeste stedet!
  • Unngå å være det høyeste punktet om du er utendørs i tordenvær

Last ned gratis sjekkliste: 10 tiltak for en tryggere bolig Last ned nå

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Abonner